Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det mesta går bra för Wallenstam just nu, enligt bolagets senaste kvartalsrapport. Bild: Robin Aron
Det mesta går bra för Wallenstam just nu, enligt bolagets senaste kvartalsrapport. Bild: Robin Aron

Wallenstam ökar vinsten

Inbromsningen i Stockholm, som fått fastighetsaktierna att rasa i värde, har inte nått Göteborg.
– Vi märker av en fortsatt mycket hög efterfrågan på kontorslokaler, skriver vd Hans Wallenstam i kvartalsrapporten.

Wallenstam, med säte i Göteborg, redovisar hyresintäkter på 510 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en ökning med sex procent jämfört med samma period i fjol. Förvaltningsresultatet, hyresintäkter minus kostnader för drift, administration, förvaltning och räntor, steg samtidigt tre procent till 304 miljoner kronor under kvartalet.

"Tittar jag framåt finns tecken på en allt oroligare omvärld, nya konflikter har blossat upp, och vi kan ana en annalkande lågkonjunktur. Räntan kommer sannolikt att ligga på en mycket låg nivå under en lång tid framåt" skriver vd Hans Wallenstam i rapporten.

Rasade på börsen – när Stockholm svalnar av

Under måndagen rasade många av de stora fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen – ett fall utlöst av Fabeges kvartalsrapport, som gav tydliga signaler om att den glödande kontorsmarknaden, främst i Stockholm, håller på att svalna. Den så kallade nettouthyrningen, skillnaden i värde mellan nya hyresavtal och uppsagda avtal, var under det tredje kvartalet negativ för såväl Fabege som Göteborgsbaserade Castellum och Atrium Ljungberg.

Den trenden syns dock ännu inte hos Wallenstam. Bolagets nettouthyrning för kommersiella fastigheter ligger istället på plus åtta miljoner kronor för årets första nio månader.

"Vi upplever en bra och stabil efterfrågan på lokaler och då främst i centrala lägen i Göteborg där våra kommersiella fastigheter är belägna" skriver fastighetsbolaget.

Wallenstams tre största hyresgäster på lokal-sidan är idag Göteborgs Stad, Filmstaden och Essity, tidigare SCA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.