Osäkerheten är det värsta företagen vet, säger Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, om brexitprocessen.
Osäkerheten är det värsta företagen vet, säger Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, om brexitprocessen.

Wallenberg varnar för brexiteffekter

Efter två och ett halvt års osäkerhet kring brexit är Investorordföranden Jacob Wallenbergs oroad. Ett handelsavtal är högt upp på önskelistan.

ANNONS
|

Effekterna på affärsliv och ekonomi är redan tydliga, inte minst i Storbritannien.

- Vi ser delar av banker som lämnar Storbritannien. Vi ser företag som måste vara innanför EU:s gränser efter brexit, som investerar i EU-länder och delvis lämnar England, säger affärsmannen Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

Skeptiska till att investera

Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, ger en likartad bild.

ANNONS

- Brexit har redan påverkat Storbritannien, både i investeringsbeslut men också vad gäller tillväxten. Vi ser också att svenska företag är lite mer skeptiska till att investera eller anställa i Storbritannien, säger hon.

Winsth räknar med att den politiska turbulensen i London slutar med att det trots allt blir ett utträdesavtal. Då blir det en övergångsperiod, minst till december 2020, under vilken det utan stora störningar i handeln och på marknaden kan förhandlas fram ett långsiktigt handelsavtal.

- Men skulle det vara fel och det blir en hård brexit får det väldigt stora konsekvenser, även för Sverige och svenska företag. Och det är vi inte riktigt förberedda för, tillägger hon.

Hon ser i en sådan situation en stor risk för att EU-länder börjar splittras och tillämpa olika strategier för att hantera relationen till Storbritannien, beroende på hur exponerade de är mot landet.

ANNONS

"Stora problem med tullar"

När Wallenberg målar upp sitt huvudscenario i brexitprocessen utgår han från att det brittiska folkets beslut om att lämna EU gäller och att politikerna nu måste göra det bästa möjliga av detta.

- Jag är som företagare av uppfattningen och förhoppningen att det i så fall kommer att ske tillsammans med att EU och Storbritannien i alla fall kommer att ha ett handelsavtal med varandra. Det ligger inte på bordet just nu, men det är min förhoppning att det är så man kommer att göra, säger han.

- Om det inte kommer att ske, utan att Storbritannien lämnar EU hårt i betydelsen att de inte har något handelsavtal, så betyder det att för de av oss som ska skicka varor fram och tillbaka mellan Storbritannien och Sverige kommer att bli stora problem med tullar, långa köer och allmän byråkrati – vilket naturligtvis för alla inblandade skulle vara negativt, tillägger han.

ANNONS

Det värsta just nu är enligt Wallenberg den stora osäkerhet som präglar processen.

- Det är egentligen det värsta vi företagare vet, för att det är så svårt att planera för, säger han.

- Fortsatt osäkerhet kostar pengar. Det innebär att vi inte fokuserar lika mycket på den engelska marknaden som vi annars hade gjort, utan vi får lägga den kraften på andra ställen: Det är naturligtvis negativt för det utbytet mellan Sverige och Storbritannien, tillägger han.

Som Norge, Schweiz eller Kanada

För att få slut på all osäkerhet och stärka affärsklimatet igen måste det till ett handelsavta mellan Storbritannien och EU, helst av den typ som EU har med Norge, Schweiz eller Kanada, enligt Wallenberg

- Det är det som krävs. Men det är ett tag kvar tills vi är där.

ANNONS

TT: Om du var Theresa May, hur skulle du agera i det här läget?

- Jag tror hon gör det hon kan. Hon har ett stort problem. Hon har ett stort antal av sina partikamrater, som inte vill ha något handelsavtal alls. De vill vara helt frisläppta från Europa. Sedan finns det andra som vill ha ett handelsavtal, säger han.

- Theresa May försöker hitta en gyllene medelväg här, så att båda sidor ska acceptera hennes förslag. Det kämpar hon med, det respekterar jag henne för och jag förstår henne, tillägger han.

Hårda puckar från Bryssel behövs

Han tror inte att hon kan lösa sitt dilemma med att välja sida.

- Det går inte, för hon måste få med sig sitt eget parti. Annars kommer det att röstas ned och då blir det inget avtal och det vill hon undvika till alla pris.

ANNONS

Wallenberg tillägger att han inte tycker att EU har agerat får hårt mot britterna i förhandlingarna. De hårda puckarna från Bryssel behövs för att det inte ska uppstå en risk för dominoeffekter och andra EU-skeptiker i andra EU-länder börjar plädera för att lämna EU.

- Jag tycker att EU har hanterat det här bra. De har försvarat EU:s egna intressen. Hade de varit för generösa mot engelsmännen kanske andra länder hade stått där i kö och sagt: Oj, kan man få så fina avtal om man lämnar EU. Och det är den sista signalen EU vill skicka till EU-medborgarna och EU-länderna i dag.

TT

ANNONS