Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Forssell, Investors vd och koncernchef, presenterar företagets bokslut under en pressträff i Stockholm.

Wallenberg har problem med vården

Wallenbergs maktbolag Investor har problem med vårdföretaget Aleris. Nu ska det akuta blödandet stoppas.

- Först och främst är det några kontrakt som är olönsamma som vi måste komma ut ur. För det andra kommer vissa enheter att stängas och andra enheter kommer att slås samman, säger Johan Forssell, vd på Investor.

Vårdföretaget Aleris, som ägs av Patricia Industries – en del av Wallenbergs Investor – har problem. När investmentbolaget presenterade rapporten för fjärde kvartalet 2017 var det tydligt att vd Johan Forssell inte var nöjd med Aleris.

Sämre än konkurrenterna

Och i rapporten skriver Investor att vårdbolaget nu underpresterar jämfört med sina konkurrenter.

- Grundproblemet ligger i att även om en hel del av Aleris verksamheter fungerar bra så har vi ett antal verksamheter som inte presterar tillfredsställande, säger Forssell.

Exakt vilka områden som inte är tillräckligt lönsamma vill han inte gå in på. Men delar av sjukvårdsverksamheten i Sverige och omsorgsdelen nämns i sammanhanget.

Investors vd medger också att bolaget har kontrakt som inte är lönsamma och som bolaget vill ur. Forssell vill inte berätta vilka kontrakt det handlar om, annat än att storleken på dem "varierar".

Som en följd av situationen har Investor tagit beslut om att intensifiera åtgärder för att "återställa stabiliteten, lönsamheten och effektiviteten" i Aleris.

Nedskrivning av goodwill (immateriella tillgångar) i Aleris kommer att göras med cirka en miljard kronor. Samtidigt säger Forssell att det inte är bokföringen som är utmaningen. Det handlar om att bolaget måste öka lönsamheten och effektiviteten långsiktigt.

- För att göra det är vi villiga att skjuta till upp till en miljard kronor i Aleris. Det exakta beloppet, och när, kommer att beslutas under året, säger Forssell.

Enligt Investor är detta inte en kostnad utan pengarna ska användas för att amortera externa lån.

- Vi gör det för att ledningen ska fokusera på att förbättra affärerna och inte titta på balansräkningen, säger Forssell.

I samband med rapporteringen för det fjärde kvartalet 2017 meddelade också Investor att man höjer utdelningen till aktieägarna från elva till tolv kronor.

Risker med Kinas skuldsättning

Forssell kommenterade också sin syn på världskonjunkturen där han tycker att Europa har "kvicknat" till under 2017 och att Brasilien sett en viss återhämtning de senaste sex månaderna. Även Kina har upplevts som starkt under 2017, tycker han.

Men där finns också oro.

- Kina är en viktig marknad och de har ökat skuldsättningen i det finansiella systemet, det är en risk, säger Forssell.

Investor är också storägare i Ericsson som kommer med rapport nästa vecka.

- Vi har jobbat hårt med styrelsen och jag har jobbat mycket med det själv. Vi har en relativt ny vd på plats, vi har en ny strategi som fokuserar på kärnverksamheten, utvecklar företaget och effektiviserar bolaget som vi fullt ut står bakom, säger Johan Forssell.