Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Wallenberg, ordförande för Investor, tror att många svenska företag behöver fördjupa sig ytterligare i frågor som rör Storbritanniens utträde ur EU. Arkivbild.

Wallenberg: Brexit skapar osäkerhet

Många frågetecken kring brexit kvarstår oavsett vad det brittiska parlamentet beslutar på tisdag. Affärsmannen Jacob Wallenberg tror att många svenska företag har anledning att fundera kring hur förberedda de egentligen är.

Även om det blir ett ja till det föreslagna utträdesavtalet återstår många praktiska frågor att lösa bland annat när det gäller handelsrelationer. Det innebär en fortsatt stor osäkerhet, konstaterar Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, i samband med ett näringslivsseminarium om brexit.

- Som affärsman måste jag förbereda mig på otydlighet. Det är något jag tror att många företag i Sverige har anledning att tänka på, säger han till TT.

Viktig marknad

Han hör till dem som sedan resultatet av brexit-omröstningen stod klar har sörjt att en av Europas största marknader vill lämna EU-samarbetet och ser stora skadeverkningar kopplat till det.

- Vi tappar den direkta tillgången till en av de största marknaderna. Det är självklart ekonomiskt negativt, säger Jacob Wallenberg.

Samtidigt anser han att all den kraft och tid som lagts på brexit-frågor under de senaste två åren har tagit kraft från andra viktiga geopolitiska frågor som pågår, till exempel handelssituationen mellan USA och Kina.

- Det är negativt för hela EU, inklusive Storbritannien, säger Jacob Wallenberg.

Jobbar aktivt

Flera av de bolag som Investor är delägare i har verksamhet i Storbritannien. Jacob Wallenberg tycker att det är för tidigt att peka ut vinnare eller förlorare när det kommer till brexit.

- Jag vill inte peka på något enskilt bolag, men brexit kommer att påverka alla. Det viktiga är att jobba med de här frågorna så att man inte blir en förlorare, säger han.

Jacob Wallenberg ser det som en viktig uppgift att som styrelsemedlem försäkra sig om att det finns ett fokus på frågan och att det pågår ett förberedelsearbete.

- Jag kan konstatera att de stora företagen jobbar aktivt med de här frågorna i sina ledningsgrupper och i sina engelska dotterbolag.

Angelägen fråga

Då stora företag ofta har stor internationell erfarenhet tror han att framför allt små- och medelstora företag har särskild anledning att fördjupa sig i brexit–problematiken.

- Det är väldigt angeläget, säger Jacob Wallenberg.

Hans uppmaning till Theresa May är att göra allt för att undvika en hård brexit. I den nya verkligheten företagen har att förhålla sig till är han mån om att relationen mellan EU och Storbritannien blir så bra som möjligt.

- England är en viktig marknad som vi har all anledning att försöka hålla oss nära, säger Jacob Wallenberg.