Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

VW vinner kampen om Scania

Allt talar nu för att Volkswagen vinner kampen om Scania. På torsdagsmorgonen sade Swedbank Robur ja till Volkswagens bud på hela Scania.

Visserligen har Swedbank Robur bara 1,9 procent av aktierna i Scania. Men de hade behövts om den oberoende kommitté som kallas Scanias vänner skulle kunna sätta upp tillräckligt mycket motstånd för att affären inte skulle gå i lås för Volkswagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Volkswagen har bjudit 200 kronor per utestående Scaniaaktie – för närvarande kontrollerar Volkswagen drygt 87 procent av Scaniaaktierna. En grupp aktieägare anser att Scanias långsiktiga lönsamhet inte avspeglas i den tyska biljättens bud.

Men det krävs att aktieägare som kontrollerar minst tio procent av Scanias aktier säger nej till Volkswagens bud. Hittills är det bara aktieägare som kontrollerar sex procent som sagt att de inte accepterar budet.

I och med Swedbank Roburs besked på torsdagsmorgonen lär det bli svårt att nå de nödvändiga tio procenten av ägarmotstånd. Volkswagens bud går ut på fredagen. Koncernen kontrollerar, tillsammans med den tyska lastbilstillverkaren Man, cirka 87 procent av Scaniaaktierna.

För sju år sedan lade Man ett bud på Scania, som dock Volkswagen stoppade – den gången. Nu är det många bedömare som räknar med att Volkswagen vill att Man och Scania framöver samordnar utvecklingen av framtida lastbilar.

Om aktieägare som motsvarar drygt 90 procent av Scanias totala aktiestock säger ja till budet, kan den tyska koncernen tvångsinlösa resten till priset 200 kronor per aktie.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.