Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Volvos nya drag – bygger egna elmotorer

Volvo Cars satsar på egen utveckling av elmotorer – i ett nytt laboratorium i Kina.
– Det är en del av vår omvandling till att bli en helelektrisk biltillverkare, säger Louise Anderberg, presstalesperson för Volvo Cars.

I ett nyöppnat laboratorium i Shanghai satsar Volvo Cars på så kallad in house-utveckling av elektriska motorer. Det ska fungera som en komplettering till pågående utveckling av elmotorer i Göteborg och batterilabben som redan finns i Kina och Sverige. Detta skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det är svårt att svara på exakt hur många personer som kommer att jobba med detta, de flesta anställda är ju redan på något sätt inblandade i elektrifieringen, så det handlar nog mycket om hur man räknar, säger Anderberg.

LÄS MER: Efter beskedet om nya restriktioner – så påverkas ditt jobb i Göteborg

LÄS MER: Tufft för Polestar 2 ‒ återkallas igen

Egna motorer – mer kontroll

Tidigare har Volvo Cars köpt in elmotorer från externa parter – men nu påbörjas alltså ett arbete med att tillverka hela drivlinan själv även till de elektriska modellerna.

– Vi har bland annat haft Valeo som leverantör innan. Men det är också viktigt att säga att våra nuvarande kontrakt med leverantörer inte påverkas av detta, säger Anderberg.

Tanken är att de egenutvecklade motorerna ska användas i framtida helelektriska och hybridbilar från Volvo. Egenutvecklade motorer ger ingenjörerna bättre kontroll på hela drivlinan i bilarna, menar Volvo Cars.

– Genom intern design och utveckling kan vi finjustera våra e-motorer till ännu bättre nivåer, säger Henrik Greeen, teknikchef på Volvo Cars i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Gyllenhammar: Batteridrivna bilar är en ”primitiv” lösning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.