Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo AB:s nya självkörande lastbil behöver ingen förare. Den sköter sig själv.

Volvos lastbil som kör sig själv

I sommar börjar man testa Volvos självkörande lastbil i en av Bolidens gruvor i Norrland. GP fick bland de första medierna provåka ekipaget. En helt handlös upplevelse.

 

AB Volvo projektledare Johan Tofeldt anropar centralen, släpper fotbromsen, trycker på den "magiska knappen" där automatiken tar över och släpper handbromsen. Sedan rullar det nära 35 ton tunga ekipaget ut i bergrummet bredvid Aeroseum i Säve. 


Lastbilen kör, backar runt hörnen och sköter sig själv på en förprogrammerad slinga. Ratten roterar fram och tillbaka medan JohanTofeldt i förarsätet gestikulerar med båda händerna i luften medan han berättar.
- Inga händer och inga fötter är inblandade. Sex lasersensorer läser av miljön och reagerar på hinder och köbildning och anpassar hastigheten, säger han.
Sensorerna överlappar varandra och är lastbilens "ögon" i mörkret.


- Det är den första förarlösa lastbilen som AB Volvo utvecklat och vi kommer att ha ett fortsatt utvecklingsarbete tillsammans med Boliden i en gruva i Norrland där den kommer att gå i riktig gruvtrafik, men vi kommer att fortsätta att förfina tekniken i ett antal år framåt, säger Torbjörn Holmström, teknisk direktör på AB Volvo.


Volvo har redan testat en självkörande lastbilar, som deltog i en lastbilskonvoj i norra Europa. 
Den helt självkörande lastbilen som nu ska testas i skarpt läge i gruvdrift ser man som juvelen i kronan.
- Med automatiken kan man sänka kostnaden, öka säkerheten och förbättra miljön, säger Anders Kellström, talesperson för den automatiserade verksamheten.

Nästa steg för förarlösa lastbilar kan till exempel bli inhägnade hamnområden.
- Det var ett år sedan vi började med det här projektet, och det har gått väldigt snabbt och det känner vi oss rätt stolta över, säger Johan Tofeldt.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.