Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olycksplatsen i Tempe, Arizona.  Bild: ABC-15.com via AP
Olycksplatsen i Tempe, Arizona. Bild: ABC-15.com via AP

"Volvos automatbroms var urkopplad"

Ubers självkörande Volvo som körde ihjäl en kvinna i USA förra veckan var utrustad med kollisionsvarnare för cyklister och fotgängare. Det systemet hade dock kopplats ur, rapporterar Bloomberg.

Det är nu en dryg vecka sedan en Volvo XC90, utrustad med Ubers mjukvara för självkörande bilar, blev inblandad i en dödsolycka i Tempe i amerikanska Arizona. Uber har sedan dess själva valt att stoppa sina tester med självkörande bilar och delstaten har också dragit in taxiföretagets tillstånd att utföra dem.

LÄS MER: Kvinna påkörd av självkörande bil – dog

XC90:n ska vid olyckstillfället ha kört i 65 kilometer i timmen och varit utrustad med Volvos standardsystem för kollisionsvarnare, där auto-broms och detektering av cyklister samt fotgängare ingår. Systemet ska dock ha kopplats ur av Uber själva, enligt företaget Aptiv som tillverkar radarn och kameran i bilarna.

– Vi vill inte att allmänheten ska tro att det var vår teknik i Volvo-bilarna som inte höll måttet, för det stämmer inte, säger en talesperson för Aptiv till Bloomberg.

Uber vill inte kommentera

Uber ska ha valt att inte kommentera de uppgifterna.

Samtidigt ska företaget Mobileye, som gör mjukvara åt Aptiv, ha testat sitt system genom att återskapa olyckssituationen i Arizona. Systemet ska då ha upptäckt kvinnan innan krocken, menar Mobileye. Det rapporterar Reuters.

Utredningen av olyckan pågår nu och bland annat granskas videofilmer från olycksfordonet. Den ska ha visat hur kvinnan, som ledde en cykel, plötsligt lämnade trottoaren och gick rakt ut på den fyrfiliga vägen. Enligt Tempe-polisen som utreder olyckan ska det ha varit svårt att undvika krocken.

LÄS MER: Analys: Efter dödsolyckan – hur ska människor och självkörande bilar samverka?

Volvo Cars har tidigare avböjt att tidigare kommenterat olyckan med ett skriftligt uttalande:

"Vi känner till incidenten och våra tankar är med den inblandade kvinnans familj. Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning"

Vill vänta till utredningen är klar

Biltillverkaren uppger att de vill vänta med fler kommentarer tills utredningen av olyckan är klar.

I mars ifjol välte en av Ubers självkörande XC90 under ett test. Ingen person kom till skada vid händelsen.

Uber lämnar följande skriftliga kommentar till GP: ”Vi upphörde med de självkörande verksamheterna i alla städer på ett proaktivt sätt efter den tragiska händelsen förra veckan. Vi fortsätter att hjälpa utredarna på alla sätt vi kan, och vi håller en öppen dialog med guvernörens kontor för att bemöta de frågor som de har.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.