Lena Johansson och Guillaume Vauchez tar emot Samar Abdulah.
Lena Johansson och Guillaume Vauchez tar emot Samar Abdulah.

Volvokoncernen på jakt efter världskompetens

Högkvalificerade är i behov av jobb. Konkurrensen om praktikplatserna inom Volvokoncernen är stenhård.

ANNONS
|

På Hjalmar Brantingsgatan i höjd med Hisingsgatan ligger ”Glaciären”, där Arbetsförmedlingen har kontor. Under gårdagen höll Volvo- koncernen uppåt hundra snabb-intervjuer. De söker praktikanter och genom arbetsförmedlingens ”Äntligen jobb”– projekt har de handplockat utlandsfödda med akademikerbakgrund.

”Äntligen jobb” startade 2011 och riktar sig till utlandsfödda med akademisk utbildning. Det är ett projekt av Arbetsförmedlingen som ska se till att nyanlända och utlandsfödda kommer in på arbetsmarknaden. Volvokoncernen, en arbetsplats för 100 000 personer världen över, anslöt sig till projektet förra året och tog emot elva praktikanter. I år utökar de till 40 platser.

–Det här är en möjlighet för oss att investera i den kompetens som finns bland de som kommit till Sverige. De som deltar får självförtroendet, kontakterna och en referens, säger Anna Davidsson, rekryterare på Volvokoncernen och tillägger:

ANNONS

–Det är ingen direktväg till arbete på Volvo, men det gör det lättare att vara intressant.

En av de utvalda är Samar Abdulah. Hon har en kandidatexamen i företagsekonomi och har haft kvalificerade tjänster inom sitt område tidigare – men inte i Sverige. Här har hon bland annat jobbat som elevassistent och inom kundtjänst. Hon är född och uppvuxen i Irak. Efter utbildningen i Bagdad flyttade hon och hennes man till Dubai där hon jobbade som personalchef och senare revisor. För åtta år sedan kom de till Sverige, skaffade barn och karriären stannade av, berättar hon.

–Det var svårare här, du måste först ha språket. Språket är en nyckel som kan öppna alla dörrar, säger Samar Abdulah som i dag pratar närmast flytande svenska.

Tanya Delkinova är också på intervju. Hon har civilingenjörsutbildning i grunden och har jobbat med bland annat radonmätningar Sverige. Hon har länge talat flytande svenska och hennes erfarenhet är att det krävs mer – kontakter och referenser.

ANNONS

–Språket är en fördel men det hjälper inte så mycket. Det är stor konkurrens, säger hon.

Rummet på arbetsförmedlingen är välfyllt. På en av stolarna sitter Blerym Hajrizaj, systemutvecklare från Kosovo, bredvid honom sitter Piere Ortega från Frankrike, som har en kandidatexamen inom språkkunskap och en masterexamen inom HR. Emdadul Bashar, ekonom från Bangladesh och Jane Ezebuiro med en examen i ekonomi i från Imo State University i Nigeria sitter också och väntar. Snart ropas deras namn upp för intervju. Till varje plats har två till tre personer kallats.

Tanja Tajic Björkman är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Göteborg.

–Det är otroligt viktigt att göra de här satsningarna. Det här är för många första steget, och vårt mål är att Volvo sedan anställer de här personerna, säger hon.

Ersättningen under praktiken är den som Arbetsförmedlingen och försäkringskassan erbjuder, till exempel A-kassa eller aktivitetsstöd. Volvo ger inga garantier till en tjänst efter praktikens slut men minst fyra av de elva som deltog förra året har fått jobb– inom Volvokoncernen eller på annat håll.

ANNONS

Maria Arnell är employer branding-ansvarig i Sverige på Volvokoncernen.

–Det finns så mycket kompetens i Sverige som inte kan ta sig in den vanliga vägen. Det är kompetens som vi behöver i framtiden, säger hon.

Samar Abdulah tycker att intervjun gick bra och hon hoppas på en praktikplats inom personalavdelning (HR).

–Jag har alltid jobbat med kunder och kontakt – ”it’s my buisness”.

ANNONS