Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vill ha upp lönerna. Peter Månsson och Therése Koggdal från Akademikerna på AB Volvo. Bild: Jenny Ingemarsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Volvofack: Viktigt att det syns i lönekuverten

Det är strålande tider för Volvokoncernen, men facket oroas över ingenjörernas framtid.
– Det är viktigt att medarbetarnas insatser även syns i lönekuvertet, säger Akademikerföreningens Peter Månsson.

GP har tidigare rapporterat om missnöjet gällande löner för runt 2 850 anställda på AB Volvo, de flesta av dem ingenjörer. Under åren då företaget inte levererade på samma sätt som idag höjdes inte löner mer än avtalets lägstanivå. Nu när pendeln svängt borde det synas i lönekuverten, menar Akademikerföreningen på företaget. Enligt Sveriges Ingenjörers statistik ligger AB Volvo-ingenjörernas lönenivå ett par procentenheter under snittet medan arbetsgivaren inte håller med utan lutar sig på andra "konfidentiella" siffror.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Lönestrul på AB Volvo – parterna oeniga

LÄS MER: Lönestrulet fortsätter på AB Volvo

Strax före jul avbröts löneförhandlingarna och oenigheten fortsatte in under våren. Sedan dess har dock företagets ledare öppnat upp mer för dialog, upplever facket.

– Nu återstår det att se vid nästa lönerevision vad det innebär i praktiken. Förhandlingarna inför den kommer att starta inom kort, säger Peter Månsson, Akademikerföreningens koncernordförande.

AB Volvo , Therése Koggdal och Peter Månsson. Bild: Jenny Ingemarsson

Ser inte att man gett mycket extra

År 2015 uppmanade vd Martin Lundstedt de anställda om att “go the extramile” (ung “göra ert allra yttersta”), vilket alla ska ha ställt upp på, enligt facket, som dock känner att företaget inte gett tillbaka.

– Om man tittar på den lönerevision vi gått genom så ser vi inte att man gett mycket extra till våra medlemmar. Vi ser också att många av dem varit uppgivna under löneprocessen, säger Therése Koggdal, som sitter som löneförhandlare för Akademikerföreningens koncernstyrelse.

Enligt henne ser facket hur medlemmar är väldigt hungriga på ny kunskap och nya utvecklingsområden som företaget skapat och börjat leverera inom.

– AB Volvo har gjort en decentralisering som bidragit till att ge våra medlemmar mer självförtroende, vilket hjälpt dem att skapa nya värden och ta fram ny teknik. Vi är nog ännu mer övertygade än någonsin att man måste ge tillbaka till de medlemmar som trots allt som hänt fortsätter att leverera bra.

Gott arbetsliv och god fritid

De poängterar att det är särskilt viktigt under rådande ingenjörsbrist att inte bara attrahera ny arbetskraft utan att även motivera befintlig.

Vad ser ni för konsekvenser för AB Volvo som företag om det inte lyssnar mer på er?

– För att möta tekniska lagkrav och komplexiteten i ny teknologi finns det inget annat än att vi måste ha duktiga ingenjörer, tekniker och akademiker generellt. Det är för den långsiktiga överlevnaden egentligen, säger Månsson.

Varför börjar man inte bara jobba på ett annat företag som erbjuder mera?

– Vi ser ju att AB Volvo är en väldigt bra arbetsgivare och vi har också börjat skapa ett annat värdebaserat ledarskap inom företaget. Det ger en annan trygghet många gånger också, säger Koggdal.

De båda beskriver också en arbetsplats som ger utrymmer både för gott arbetsliv och en god fritid.

– Vi ser ju också att Martins (Lundstedt, reds anm) idéer sprider sig mer och mer och hoppas att det ska nå fullt ut på alla nivåer, säger Månsson.

– Det är viktigt att medarbetarnas insatser även syns i lönekuvertet.

Tar frågorna på största allvar

Vd Martin Lundstedt säger till GP att man kontinuerligt för diskussioner om vilka lönenivåer som är rätt och att AB Volvo ska vara ett bolag som är attraktivt i alla olika aspekter.

– Det är en diskussion som vi har med våra fackliga parter.

Det är en sådan ingenjörsbrist just nu, är ni inte rädd att förlora kompetens?

– Vi är väldigt måna om våra ingenjörer och har dessutom anställt en del under året. Då har vi haft en bra situation, men väldigt många sökande, säger Lundstedt.

– Vi tar alltid de här frågorna på största allvar. Och vi har bra kontakt med våra fack och har diskussioner om hur Volvo ska vara en fortsatt attraktiv arbetsplats.

Fotnot: Snittlönen för en civilingenjör inom privat sektor var 53 780 kronor per månad år 2017 enligt Sveriges ingenjörers beräkningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.