Håkan Samuelsson.
Håkan Samuelsson. Bild: Sanna Tedeborg

Volvochefens tunga affär – äger aktier för 74 miljoner

År 2015 nappade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson på ett erbjudande om att köpa aktier av sin arbetsgivare. Enligt de dokument som Volvo nu släppt inför sin börsnotering är aktierna idag värda omkring 74 miljoner.

ANNONS

Det är inför biltillverkarens kommande notering på Stockholmsbörsen som vd:ns aktiepost i egna företaget blivit känd. I prospektet som presenterades tidigare denna vecka framgår det att Samuelsson nappade på ett erbjudande som gick ut till Volvos styrelse och ledning. Drygt 1,2 miljoner aktier köpte vd:n för privata medel, enligt prospektet. Köpesumman är hemlig men ska ha varit till marknadsvärde satt av en extern part.

LÄS MER:Polestars värdering på 175 miljarder ger skjuts åt Volvo Cars

LÄS MER:Polestar till börsen – Leonardo DiCaprio en av ägarna

Källa till DI: ”Rejäl slant”

Till DI säger en källa att Samuelsson ska ha lagt en ”rejäl slant” på aktierna ifråga, men att vd:n kommer att göra en bra affär då han trots allt ska ha fått ett betydligt lägre pris än vad allmänheten får betala.

ANNONS

Klart är att aktierna idag är värda runt 74 miljoner kronor. Detta om man räknar på 60:50 kronor, vilket är mittpunkten i det intervall på 53-68 kronor som Volvo Cars aktier har fastställts inom.

Största börsnoteringen på över 20 år

Nästa vecka, den 28 oktober närmare bestämt, är planen att Volvo Cars ska börsnoteras. Det blir den största svenska börsnoteringen sedan Telia steg in på Stockholmsbörsen år 2000 med en värdering på 320 miljarder kronor.

Volvo Cars har inte funnits på börsen sedan 1999, då amerikanska Ford köpte personbilsdelen av AB Volvo.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS