Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Volvo vill förhindra kapningar

Sveriges största lastbilstillverkare Volvo lovar att hjälpa till med att försöka förhindra att kapade lastbilar kan användas som vapen för terrorister framöver.

Infrastrukturminister Anna Johansson har på torsdag bjudit in Sveriges lastbilstillverkare tillsammans med kommuner och myndigheter för att se hur man kan stoppa lastbilskapningar.
– Vi deltar gärna, i den mån det går att hitta sätt att försvåra detta. Det är något vi tittat på tidigare. Enligt våra tekniker så finns det olika idéer om vad man skulle kunna göra. Men att tro att man genom en teknisk lösning alltid kan hindra sådana här saker att inträffa, tror jag kan bli lite svårt, säger Henry Sténson, informationsdirektör på AB Volvo.


Sveriges Åkeriföretag är bestörta över terrorattentatet i Stockholm, och går nu ut och efterlyser någon form av teknisk lösning från lastbilstillverkarna – som ett nödstopp, men där lastbilschaufförerna ändå ska kunna känna sig säkra.


– Vi är helt förfärade över att ett arbetsredskap som lastbilen har använts på detta fruktansvärda och oförlåtliga sätt. Åkerinäringen och myndigheterna måste rusta sig för det värsta tänkbara, och där är vi nu, säger Rickard Gegö, vd för Sveriges Åkeriföretag.
Organisationen har länge arbetat med att förebrygga brottslighet där tunga fordon kan användas.


– Vi får väl se vad det kan bli för lösning. Det handlar inte om att hitta något unikt, utan det handlar mer om att se till att sådana här saker fungerar generellt. Och frågar du mig så tror jag att det är precis lika viktigt att hitta samma lösningar för bilar, säger Henry Sténson och refererar till ett liknande vansinnesdåd i Stockholm för 14 år sedan.


I maj 2003 körde en 50-årig psykiskt sjuk man med en bil i hög hastighet på det trånga turiststråket på Västerlånggatan i Gamla stan, sicksackade sig fram mellan strosande turister, dödade två och skadade ytterligare 15 personer.


– Det är inte så enkelt att man kan stoppa alla sådana här händelser. Människor som vill illa kan alltid hitta vägar och det går att hyra lastbilar och bilar. Man får vara försiktig med att tro att om man löser en grej så är det ur världen, det är mer komplext än så, säger Henry Sténson.

– Frågan är som sagt inte helt ny, men frågan är hur man ska gå tillväga. Och vi kommer att åka på mötet och se vad det innebär och vad vi kan göra. Men vänta dig inga omedelbara besked på torsdag, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.