Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volta Trucks ska börja producera ellastbilar senare i år.  Bild: Pressbild Volta Trucks
Volta Trucks ska börja producera ellastbilar senare i år. Bild: Pressbild Volta Trucks

Volvo-utmanaren vill till börsen

Svensk-brittiska ellastbilstillverkaren Volta Trucks kan vara på väg till Stockholmsbörsen, rapporterar Ekot. En eventuell notering kan ske redan nästa år.

I en intervju med Ekot säger Volta Trucks styrelseordförande och medgrundare Carl-Magnus Norden att företaget planerar att starta serietillverkning senare i år med en följande börsnotering nästa år.

– Grundplanen är att vi ha en börsnotering under 2023. Sverige har en aktiv börs och intresset för miljöaspekter som vi står för är stort i Sverige, så det är absolut ett alternativ.

Huvudkontoret för det svensk-brittiska företaget ligger i Stockholm, och produktionen är tänkt att ske i en fabrik i Österrike. Tidigare i år tog företaget in 2,5 miljarder kronor i riskkapital för teknikutveckling och förberedelse för produktionsstart. I slutet av förra året beställde det tyska logistikföretaget DB Schenker knappa 1 500 ellastbilar från Volta Trucks.

Siktar in sig på distribution i städer

Företagets lastbil har en räckvidd på omkring 20 mil per laddning. Framförallt kommer lastbilen att användas för leveranser i städer, säger Norden till Ekot.

– Vi siktar på distributionstrafik i städer där distributionsbilar inte kör speciellt långt, säger Carl-Magnus Norden.

Volvo Lastvagnar har också börjat röra sig mot eldrivna lastbilar. I fjol fick bolaget en beställning på 100 eldrivna lastbilar från det danska logistikföretaget DFDS, och strax efter årsskiftet kunde bolaget presentera en ny tung ellastbilsmodell anpassad efter den amerikanska marknaden.

I Göteborg finns även logistik- och transportföretaget Einride som inriktar sig på självkörande och elektriska lastbilar.

LÄS OCKSÅ: Jakten på Göteborgs första enhörning – därför blir ingen tech-miljardär på Västkusten

LÄS OCKSÅ: Här är Göteborgsbolagen som är nära drömvärderingen en miljard dollar

LÄS OCKSÅ: Lastbilsutmanaren Einride tar in en miljard i kapital

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.