Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Diana Niu och Roger Alm är två nya chefer i AB Volvos koncernledning

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Volvo stuvar om i ledningen – ny vd utsedd

Roger Alm – det heter Volvo Lastvagnars nye vd. Han efterträder Claes Nilsson. Samtidigt utses en ny personaldirektör i koncernen.

Roger Alm har en lång karriär i AB Volvo där han började hos Lastvagnar 1989. 56-åringen har haft en rad ledande positioner i bolaget – bland annat i Latinamerika och Europa. Han kröner nu den resan med en position som vd och medlem i koncernledningen. Volvo Lastvagnar är det klart största bolaget i AB Volvo-koncernen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

AB Volvo presstalesperson Claes Eliasson framhåller Roger Alms gedigna erfarenhet i bolaget.

– Han är en riktig lastbilsperson och har enormt mycket erfarenhet av marknaden, bland annat sedan han lett Sydamerika- och Europadivisionerna.

För koncernledningen gäller det att hantera en kommande konjunkturnedgång?

– Roger Alm har betydande erfarenheter av både hög- och lågkonjunkturer, det är bra att ha den erfarenhet av hela cykeln.

Nuvarande vd:n, Claes Nilsson, är drygt 60 år och har varit vd för Volvo Lastvagnar sedan 2016 och hade innan dess en rad ledande positioner i bolaget.

– Claes Nilsson har arbetat sedan 1982 i Volvo och går nu i pension, säger Claes Eliasson, presstalesperson på AB Volvo.

Det finna inga andra anledningar till bytet?

– Nej, Claes Nilsson har en otroligt lång och framgångsrik karriär i Volvo och det var ett bra tillfälle nu.

Samtidigt utser AB Volvo en ny personaldirektör för koncernen efter Kerstin Renard. Även i detta fall handlar det om en pensionsavgång. Diana Niu, 52 år, har närmare 30 års erfarenhet av HR-arbete och har arbetat i ledarställning, främst i Asien. Hon kommer från en position som HR-chef inom Volvo Anläggningsmaskiner.

– Hon har betydande erfarenhet, framför allt från Asien. Och hon har jobbat inom koncernen sedan 2005 och hos Anläggningsmaskiner sedan 2014.

Både Roger Alm och Diana Niu tillträder 1 januari 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.