Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lastbilstillverkaren Volvo ska ingå i en
Lastbilstillverkaren Volvo ska ingå i en "strategisk allians" med Isuzu. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo steg på samarbete med Isuzu

Lastbilstillverkaren Volvo planerar att överlåta lastbilsmärket UD Trucks till japanska Isuzu.
Beskedet togs emot med öppna armar av marknaden. Aktien gick upp 3,6 procent.

Volvo och Isuzu ska inleda ett strategiskt samarbete i anslutningen till överlåtandet. Uppgörelsen innebär också att UD Trucks överlåts från Volvo till Isuzu, vilket väntas få Volvokoncernens rörelseresultat att växa med omkring två miljarder kronor och öka nettokassan med cirka 22 miljarder kronor.

Just UD Trucks har brottats med svag lönsamhet och därför välkomnas nu beskedet på aktiemarknaden med en tydlig kursreaktion där Volvos aktie handlas på tvåårshögsta.

– Vi får en spelare som är nummer ett i det japanska segmentet både på hemmamarknaden men även på ett flertal av de större exportmarknaderna som Australien, Sydafrika och Thailand, säger vd:n Martin Lundstedt till Dagens industri om affären.

Enligt Dagens industri har UD Trucks en marknadsandel på 18 procent gällande tunga lastbilar i Japan medan Isuzu ligger på 26,5 procent. Detta gör att sammanslagningen blir en fråga för landets konkurrensmyndighet.

– Att vi valt att gå vidare med det här offentliggörandet i dag signalerar att vår samlade bedömning är att vi har möjlighet att klara de här prövningarna, säger Martin Lundstedt.