Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Volvo och Geely skänker skyddsutrustning till vården

Vid coronautbrottet i Kina ställde Europa upp och skickade stora mängder skyddsutrustning – nu kommer hjälpen tillbaka. Volvo och dess kinesiska ägare Geely skänker tusentals masker och annan utrustning till både Sahlgrenska och andra svenska sjukhus.
– Det är ett gensvar på all den hjälp som skickades från Europa, säger Geelys kommunikationschef Stefan Lundin.

Den pågående coronapandemin har redan utsatt svensk sjukvård för svåra prövningar. Ett av de största bekymren är materialförsörjningen, eller kanske snarare bristen, då sjukhus runt om i landet börjar få slut på skyddsutrustning till sin personal.

Sahlgrenskas sjukvårdsdirektör Ann-Marie Wennberg Larkö höll inte tillbaka när hon, märkbart upprörd, berörde frågan i GP under fredagen.

– Jag tycker det är snudd på skandal, det måste jag säga. Vi jobbar både nationellt och på regional nivå för att lösa det, men det blir en fråga om svåra prioriteringar, sade Ann-Marie Wennberg Larkö.

LÄS MER: Sjukhusdirektören om materialbristen: "Snudd på skandal"

Stödsändningar till Sverige och Tyskland

Nu kommer hjälp från något oväntat håll – virusets ursprungsland Kina. Geely, som äger Volvo Cars, har börjat skeppa skyddsutrusning som kommer att skänkas till europeiska länder där bolaget har verksamhet. Först ut på nödlistan är Sverige.

– Vi koordinerade leveranser av 250 000 masker från producenter i hela Europa, däribland Sverige, när krisen var som värst i Kina. När man nu fått kontroll över situationen där så vill de hjälpa oss tillbaka. Därför har vi, via vår CSR-funktion Li Shufu Foundation (Li Shufu är Geelys ägare), börjat skeppa material, säger Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely i Sverige.

LÄS MER: Geely skeppar hundratusentals munskydd till Kina

Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely i Sverige. Bild: Pressbild
Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely i Sverige. Bild: Pressbild

Den första leveransen, som innehåller 5 000 skyddsmasker och lika många par handskar, väntas anlända till Stockholm 26:e mars.

– Sen är det Socialstyrelsen som fördelar det vidare till regionerna, säger Stefan Lundin.

Volvo skänker 10 000 skyddsmasker

I samma leverans kommer även Tyskland att få 5 000 skyddsmasker. Därefter väntar ytterligare stödsändningar, där även skyddsglasögon och förkläden väntas ingå.

– Vi ser i detta nu över om vi kan trappa upp den här stödinsatsen. Jag har kontakt med Socialstyrelsen för att på en uppdaterad bild kring hur behovet ser ut, säger Stefan Lundin.

Under fredagen har även Volvo Cars, som ägs av Geely, skänkt skyddsutrustning direkt till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi skickade över 10 000 skyddsmasker till Sahlgrenska idag, säger presskommunikatören Christina Zander.

Hon berättar att Volvo genomförde en inventering med anledning av materialbristen inom vården.

– Vi vet att sjukvården behöver skyddsmasker så vi gick igenom våra lager. Där fanns 10 000 masker som vi tyckte kunde göra bättre nytta i vården, säger hon.

Ljusning i Kina: "Har stabiliserats"

Tidigare under fredagen meddelade Volvo Cars att de stoppar all produktion i Europa och USA på grund av coronapandemin. I Sverige påverkas samtliga 25 000 anställda.

– Eftersom man sett att våra konkurrenter stängt ned sina fabriker så kom det väl inte helt oväntat. Samtidigt har vi sett att fabrikerna i Kina har börjat öppna igen och att situationen där håller på att normaliseras, så det finns hopp. Man ser helt klart en ljusning där nu, säger Christina Zander.

LÄS MER: Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

Samma sak säger Stefan Lundin på Geely.

– Jag ska inte säga att läget är bra, men det har stabiliserats. Man är tillbaka på kontoren och fabrikerna vid våra anläggningar är igång, men under väldigt rigorösa säkerhetskontroller. Man tar tempen två gånger om dagen och jobbar med mask på sig, säger han.

GP söker Sahlgrenska för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.