Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den första serieproducerade Volvo XC60 av den nya modellen rullar av bandet på Volvofabriken i Torslanda i Göteborg. Bild: Thomas Johansson/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Volvo kan flytta produktionen av XC60 till Torslanda

Som ett resultat av tullkriget mellan USA och Kina överväger Volvo Cars nu att flytta produktionen av XC60 från Kina till Sverige, det bekräftar bolaget för Dagens industri.

– Det finns flexibilitet att skifta volym av XC60 mellan Torslanda och Chengdu och vi undersöker just nu om flexibiliteten ska användas. Detta är i så fall en relativt okomplicerad omställning utan behov av nya investeringar, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till Dagens industri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anledningen bakom den eventuella flytten skulle då vara det handelskrig som den senaste tiden trappats upp mellan de ekonomiska stormakterna Kina och USA.

Kombination av kinesiskt ägande och stark USA-import har gjort att Volvo Cars hamnat i kläm. Att flytta produktionen av bästsäljaren XC60 till Göteborg är då ett led i processen att komma runt tullarna.

Helt okomplicerat är det dock inte, då USA:s president Donald Trump även hotat med att införa tullavgifter på importerade bilar från EU.

LÄS MER: Nu öppnar Volvos bilfabrik i USA – mitt under växande handelskrig

Skjuter upp börsnotering

Sedan Volvo Cars köptes upp av kinesiska Geely 2010 har man byggt fabriker både i Kina och USA, och har varit ett sätt att minska sårbarheten och öka flexibiliteten. Men den nuvarande konflikten har alltså placerat bolaget i en rävsax.

XC60-modellen Volvo Cars bäst säljande modell, både i USA och globalt. Trots detta produceras den inte i USA utan i Kina.

Volvo Cars har tidigare varit öppna med att det upptrappade tullkriget påverkar bolagets strategi för de kommande åren. I en intervju med Financial Times berättade vd:n Håkan Samuelsson att bolagets ägare Geely skjuter på börsnoteringen av det svenska bilmärket på grund av oro kopplat till bolagets värdering i ljuset av de eskalerande handelskonflikterna globalt.

LÄS MER: Biltullar skulle slå hårt mot Volvoanställda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.