Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den första serieproducerade Volvo XC60 rullade av bandet 2017 på fabriken i Torslanda. I Kina är det hög efterfrågan på lokalt producerade XC60 just nu. Även S90 ligger bakom höga försäljningssiffror i landet. Bild: Thomas Johansson/TT
Den första serieproducerade Volvo XC60 rullade av bandet 2017 på fabriken i Torslanda. I Kina är det hög efterfrågan på lokalt producerade XC60 just nu. Även S90 ligger bakom höga försäljningssiffror i landet. Bild: Thomas Johansson/TT

Volvo kör vidare på ökad försäljnings-spåret

För elfte månaden i rad kan Volvo Cars skryta med en ökning av försäljning världen över. Bland annat är det bilsiffrorna från USA som ligger bakom, enligt företaget.

Det handlar om en ökning med 43 procent om man jämför Volvo Cars globala försäljningssiffror i maj i år jämfört med fjolåret. Nu har man sålt totalt 64 111 bilar jämfört med 44 830 i maj 2020, en månad där försäljningen sjönk på grund av pandemin. Detta skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande, där man också konstaterar att antalet sålda bilar har ökat med nästan 50 procent under perioden januari-maj i år jämfört med 2020.

LÄS MER: Volvo Cars kallar tillbaka alla att jobba på kontoret

Vill ha lokalt tillverkade bilar

I USA är det suget efter XC90 och XC60 som syns i siffrorna, enligt Volvo Cars, och i Europa kan man se hur många marknader har börjat återhämta sig efter nedstängningar under pandemin. I Kina, Volvos största marknad, fortsätter det att vara hög efterfrågan på lokalt tillverkade XC60 och S90.

Komponentbekymmer syns inte i sifforna

Under våren har biltillverkaren, som så många andra inom industrin, haft problem med tillgången på elektriska komponenter. Bristen ledde bland annat till att man flyttade ett planerat stopp från sommaren till våren istället i hopp om att parera tillgången. Kompontentbekymren verkar dock inte avspegla sig i försäljningssiffrorna då det göteborgska företaget har kunnat rapportera om rekord flera gånger under våren.

LÄS MER: Corona-succén– Volvo säljer dubbelt så många bilar

LÄS MER: Rekord för nya laddbara bilar – Volvo Cars i topp

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.