Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo bussar får förnyat förtroende i australiensiska Perth. Företaget har fått en order värd 1,8 miljarder kronor i ett första skede.  Bild: Volvo bussar
Volvo bussar får förnyat förtroende i australiensiska Perth. Företaget har fått en order värd 1,8 miljarder kronor i ett första skede. Bild: Volvo bussar

Volvo får rekordorder från Australien

Volvo Bussar har fått sin största order på chassier i Australien. Totalt ska 900 bussar levereras under tio år – en order värd 1,6 miljarder de första fem åren.

Tidigt på måndagsmorgonen kunde Volvo Bussar meddela att de fått en stororder på bussar som ska trafikera staden Perth med omnejd. I snitt 90 bussar per år ska levereras under max tio år, där kontraktet initialt löper på fem år, med option på ytterligare fem, skriver företaget i ett pressmeddelande. Ordern är värd 274 miljoner australiensiska dollar – motsvarande närmare 1,8 miljarder svenska kronor – för den första femårsperioden.

Perth-regionen ska förnya sin gamla bussflotta och Volvo är huvudentreprenör. Kontraktet är det andra långa i raden från Perths kollektivtrafikhuvudman PTA.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vårt nära samarbete och att stötta både kunden och bussoperatörerna under minst tio år till, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Jätteorder på elbussar för Volvo

Volvo Bussar har fått flera rekordordrar under den senaste tiden. I juni kunde GP rapportera om den största elbussordern någonsin för företaget – 497 bussar, med option på ytterligare 1 028. Ordern kom från Kanada. I november meddelade bolaget att de fått den största ordern på miljövänliga bussar till Latinamerika på tio år, totalt 700 till Bogotá i Colombia.

Den senare ordern ledde dock inte bara till positiv uppmärksamhet för företaget då colombianska oppositionspolitikern Manuel Sarmiento hävdat att det förekommit korruption i samband med ordern. Volvo bussar har nekat till anklagelserna.

LÄS MER: Volvo Bussar anklagas för korruption

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.