Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mångmiljardlån ska ge snabba på Volvo Cars utvecklingsarbete. Bild: Jonas Ekström

Volvo Cars tar mångmiljardlån från EIB

Volvo Cars har fått låna nära 2,4 miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken. Pengarna går bland annat till utveckling av elbilar och aktiv säkerhet.

Volvo Cars och EIB har undertecknat en låneöverenskommelse på 2 384 miljoner kronor, som ska hjälpa fordonsjätten med fortsatt utveckling av uppkopplade fordon, effektiva hybridmotorer, el-bilar med lång körmöjlighet och system för förarstöd och självkörning.
Transaktionen gjordes möjlig via European Fund for Strategic Investments (EFSI), som ska öka konkurrensmöjligheterna för den europeiska ekonomin.

– Lånet ger oss möjlighet att frigöra resurser till andra projekt och ger oss en finansiell flexibilitet, säger Johan Larsson, presstalesperson på Volvo Cars

Ny bensinmotor

Bland forskning- och utvecklingsprojekten som nämns hör utveckling av energieffektiva bensinmotorer. 

– Vi har tidigare gått ut med att vi från 2019 inte längre kommer att ha några rena förbränningsmotorer, utan alla kommer att vara elektrifierade. Här finns olika grader av hybrider.

Pengarna är öronmärkta till forskningsprojekt i Sverige. På frågan vad det betyder för bemanningen på forsknings- och utvecklingsavdelningen säger Johan Larsson:

– Vi har anställt under en längre period, särskilt på mjukvarusidan. De här lånet i sig betyder inget för bemanningen.

Volvo Cars har ökat antalet anställda inom forskning och utveckling i Sverige med 1300 personer de senaste fyra åren varav 800 under de två senaste åren.

Kraftig omstrukturering

Volvo Cars liksom bilindustrin i stort är inne i en kraftig omstrukturering där de nämnda forskningsområdena är ödesfrågor för hela industrin. Samtidigt ökar Volvo Cars sin produktionskapacitet, med fabriken i USA som en viktig investering.

– Det här EIB-lånet är alltså kopplat till forskning och utveckling, inget annat, säger Johan Larsson.

Från EIB:s sida har man följande kommentar till lånet:

 –Vi är glad att stödja en europeisk biltillverkare i teknikskiftet mot e-mobilitet och självkörande fordon.  Volvo Cars research och utvecklingsprojekt kommer att bidra till att göra deras bilar säkrare, renare och grönare, vilket kommer att gynna oss alla, skriver Alexander Stubb, vicepresident i EIB och ansvarig för bankens finansieringsverksamhet i Norden, i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.