Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Volvo Cars stämmer Autoliv

Volvo Cars stämmer bilsäkerhetsbolaget Autoliv på 51 miljoner kronor, alternativt ett skadestånd om 26 miljoner kronor. Tvisten handlar om ett licensavtal kring en uppfinning.

Volvo Cars stämmer bilsäkerhetsbolaget Autoliv på 51 miljoner kronor, alternativt ett skadestånd om 26 miljoner kronor, rapporterar tidningen Realtid.

Bolaget har genom advokatbyrån Sandart & Partners lämnat in en stämningsansökan som rör en fordran gällande licensavtal kring en patenterad uppfinning, alternativt skadestånd med anledning av patentintrång.

Licensen rör en uppfinning med titeln bälteshake för säkerhetsbälten.

”Det åligger Autoliv att till Volvo Cars utge skälig ersättning för sitt olovliga utnyttjande av uppfinningen i patentet”, skriver Volvos ombud, rapporterar Realtid.

Enligt Autoliv finns inget licensavtal på plats och därmed menar bolaget att man inte är skyldiga att betala någon ersättning till Volvo Cars, uppger Autoliv i stämningsansökan.

Enligt Realtid skriver Volvo i stämningsansökan att man haft ett flertal kontakter med Autoliv men att man inte kommit överens om vilken ersättning som Autoliv ska utge till Volvo. Volvo anser att licensersättningen bör motsvara ett belopp om ”i vart fall” 4.966.256 euro.

Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning vill inte uttala sig om stämningsansökan.

– Vi kommenterar aldrig pågående rättsprocesser, säger han till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.