Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Volvo Cars rusar i bred börsuppgång

Ett tryck nedåt på oljepriset efter nya kinesiska nedstängningar och förhoppningar om någon typ av genombrott i fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland lyfter Stockholmsbörsen.
Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.
Volvo Cars hör till de riktiga vinnarna – vid lunch tid hade aktien klättrat nästan tio procent på Stockholmsbörsen.

OMXS-index har efter tio minuters handel gick upp 1 procent när Stockholmsbörsen öppnade och låg vid lunchtid på cirka 1,8 procent. Uppgången är bred med 27 av 30 aktier OMXS30-index på plus.

Särskilt Volvo Cars aktie rusade – på morgonen var ökningen 6,3 procent och vid lunchtid hade den klättrat ytterligare, till drygt 9,5 procent. På tisdagen har den brittiska storbanken HSBC inlett en bevakningen av biljätten med rekommendationen behåll, skriver Di.

Sedan nye vd:n Jim Rowan tillträdde förra måndagen har aktien stigit med runt 13 procent, samtidigt som börsindex är ned runt 2 procent. Det betyder att bilmärket åter ligger över den kurs aktien handlades i när bolaget introducerades på Stockholmsbörsen i höstas – efter att ha tappat en hel del i den fallande börsen tidigare under detta året.

Ericsson öppnade starkt med tappade

Telekomtillverkaren Ericsson agerade också draglok under förmiddagen och såg ett kurslyft på 2,2 procent inför tisdagens digitala årsstämma, men kursen sjönk sedan vid lunchtid och låg på cirka 1,2 procent.

Frågan om ansvarsfrihet för vd Börje Ekholm och styrelsemedlemmar har blivit het efter uppgifterna om misstänkta mutor till IS i Irak och risk för nya USA-böter. Det lutar enligt förhandsbeskeden från storägare åt att de inte får ansvarsfrihet. Men vd och styrelse väntas trots det få fortsatt förtroende för att sitta kvar och leda Ericsson.

Alfa Laval är en annan tung vinnare, med ett kurslyft på cirka 3,5 procent efter en order på ett bryggerisystem i USA värd 670 miljoner kronor.

Klädjätte gladde börsen

En annat flöte på börsen är H&M som ökade tydligt under dagen och vid lunchtid hade ökat till 4,25 procent.

Hemnet faller samtidigt nästan 7 procent sedan storägaren General Atlantic gjort sig av med en stor post.

Kryptovalutan bitcoin, som återhämtat sig på senare tid, backar med 1 procent till cirka 47 500 dollar efter att i måndags ha snuddat vid den högsta kursen i år.

På råvarumarknaden sjunker oljepriset. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad backar 0,5 procent till 111:90 dollar per fat.

Naturgaspriset på råvarubörsen i Amsterdam lyfter samtidigt drygt 7 procent till 109:80 euro per megawattimme.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.