Självkörande bilar Volvo Driveme förarlös bil Erik Coelingh kör Volvo Driveme på E6 i Göteborg utan att hålla i rattten.
Självkörande bilar Volvo Driveme förarlös bil Erik Coelingh kör Volvo Driveme på E6 i Göteborg utan att hålla i rattten. Bild: Henrik Björnsson

Volvo Cars och Veoneer delar upp Zenuity

Autotechbolaget Veoneer och Volvo Cars har ingått avtal om att dela upp det samägda bolaget Zenuity.

ANNONS
|

Bolagen har kommit överens om att dela upp verksamheten inom Zenuity, som utvecklar mjukvara för avancerad förarassistanssystem (ADAS) riktad mot s.k. ”Collaborative Driving”.

Veoneer kommer att driva den verksamheten, medan Volvo Cars kommer att skapa ett nytt självständigt bolag som övertar Zenuitys nuvarande utveckling och kommersialisering av mjukvara för autonom körning (AD).

Mer effektiva affärer

– Uppdelningen innebär att Veoneer kan driva sin affärsstrategi mer effektivt. Veoneer kommer fortsätta utveckla system för autonom körning när det är dags för en bredare kommersialisering av självkörande teknologier, säger Jan Carlson, Veoneers vd och koncernchef, i ett pressuttalande.

Verksamheten i USA och Tyskland tas över av Veoneer medan Volvo tar över kontoren i Göteborg och Shanghai.

ANNONS

–Volvo Cars satsar på säkra bilar med självkörande på motorvägar. Att låta det nya företaget fokusera fullt på den uppgiften kommer att hjälpa oss att leverera det, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Fram till 2030 kommer, enligt Veoneers beräkningar, närmare 90 procent av den tillgängliga marknaden bestå av avancerade förarassistanssystem. Veoneers strategi är att bygga skalbara ADAS-system som adresserar behov från hela personbilsindustrin. Detta system, inklusive mjukvara från Zenuity med funktion för att köra utan att hålla händerna på ratten, demonstrerades framgångsrikt på CES i Las Vegas tidigare i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS