Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Volvo Cars bygger nu en ny måleranläggning vid Torslandafabriken. Bild: Volvo Cars
Volvo Cars bygger nu en ny måleranläggning vid Torslandafabriken. Bild: Volvo Cars

Volvo Cars miljardsatsar på Torslandafabriken

Volvo Cars investerar flera miljarder kronor på en ny målerifabrik vid Torslanda. Anläggningen ska reducera klimatpåverkan och leda till ökad effektivitet.

Volvo Cars har gjort utfästelser om att ha en klimatneutral produktion 2025. 2018 installerade man solpaneler vid Gentfabriken och Skövdeanläggningen är enligt företaget redan klimatneutral. Nu investerar Volvo ett ”mångmiljardbelopp” på en ny målerianläggning i Torslanda. Bygget börjar nästa år.

Den nya målerianläggningen ska användas till nästa generation Volvobilar i den större och mellanstora klassen, 60- och 90-serien, där plattformen kallas SPA2.

Förutom att vara miljö- och klimatmässigt mycket effektiv så kommer målerianläggningen att möjliggöra en mer effektiv produktion än dagens, enligt Volvo.

– Vi har identifierat att målerianläggningen är en av de områden där vi kan åstadkomma en betydande reduktion i energikonsumtion och utsläpp, säger Javier Varela, chef för produktion och logistik på Volvo i ett uttalande.

– Investeringen stärker också Torslandaanläggningen, så den fortsätter vara globalt konkurrenskraftig.

Volvos presstalesperson, Stefan Elfström, konstaterar att den nya anläggningen förväntas ha lika många anställda som den gamla.

– Det handlar om cirka 600 personer som jobbar i måleriet. Den nya anläggningen har samma produktionskapacitet, men är driftsäkrare. Det kommer att komma fler investeringar i Torslandaanläggningen, men det är 30 år sedan dagens målerianläggning byggdes vilket visar långsiktigheten i den här investeringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.