Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Volvo Cars lånar ut bilar till sjukvårdspersonal

Volvo Cars ställer sina bilar till förfogande för sjukvårdspersonal och transport av sjukvårdsmaterial. Och på flera marknader har man redan fått respons på erbjudandet.
– Ett exempel är Tyskland där 300 bilar har gjorts tillgängliga för att låna ut till sjukhus, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Sjukvårdspersonalens betydelse har satts i ljuset sedan det nya coronavirusets utbrott, likaså vikten av tillgång till skyddsutrustning. Företag inom flera olika branscher har ryckt in för att hjälpa till. Bland annat har lastbilstillverkaren Scania lånat ut personal till medicinteknikbolaget Getinge, och Ikea har börjat tillverka skyddsmasker och förkläden till sjukvårdspersonal.

Nu vill även Volvo Cars dra sitt strå till stacken.

"Sjukvårdspersonal jobbar hårt dag och natt. Skulle våra bilar kunna användas för att transportera dem och material till jobbet på ett säkert sätt?" skriver fordonsjättens vd Håkan Samuelsson på Twitter.

LÄS MER: Volvo skjuter fram årsstämman

Lånat ut 300 bilar till sjukhus i Tyskland

– Det är något som vi enkelt och snabbt kan göra både här i Sverige och på andra marknader. Erbjudandet har precis gått ut men på vissa ställen har man redan kommit igång, säger Stefan Elfström.

Stefan Elfström uppger att man har fått respons på erbjudandet, bland annat i Tyskland, Holland och Spanien. Exempelvis har man i Tyskland lånat ut 300 bilar till ett sjukhus.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för sjukvården och andra som kan behöva detta som arbetar aktivt mot coronaviruset. Tanken är att undvika tung byråkrati och göra det enkelt för dem att få tillgång till transportmedel till sig själva eller sjukvårdsmaterial. Vi vill helt enkelt göra en insats för dem som står i frontlinjen, säger Stefan Elfström.

Tillverkar skyddsvisir i Torslanda

Man har också ställt om delar av produktionen i Torslanda. Där man tidigare producerade delar till produktionsapparaten har man istället börjat tillverka skyddsvisir till sjukvårdspersonal.

– Där har vi haft kontakt med Västra Götalandsregionen, och de har uttryckt ett stort behov av till exempel skyddsvisir. Vi kan ställa om ganska enkelt och det verkar finnas ett intresse hos regionerna i Sverige, säger Stefan Elfström.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi