Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Helt autonoma fordon har potential att förbättra trafiksäkerheten till helt nya nivåer”, säger Volvo Cars Groups teknikchef Henrik Green. Bild: Stefan Berg
”Helt autonoma fordon har potential att förbättra trafiksäkerheten till helt nya nivåer”, säger Volvo Cars Groups teknikchef Henrik Green. Bild: Stefan Berg

Volvo Cars ingår samarbete med Google-bolag

Volvo Cars har ingått partnerskap med Googles systerbolag Waymo. Tillsammans ska de två företagen utveckla teknik för självkörande fordon.

I samarbetet med Googles systerbolag Waymo ingår även Volvo-bolagen Polestar och Lynk & Co.

Bolagen kommer inledningsvis arbeta tillsammans med att integrera Waymos självkörande teknik i en ny plattform för elfordon. Syftet är att få fram helt självkörande elfordon.

”Helt autonoma fordon har potential att förbättra trafiksäkerheten till helt nya nivåer och revolutionera hur människor lever, arbetar och reser”, säger Henrik Green, teknikchef på Volvo Cars Group i pressmeddelandet.

Ny tidsplan

I maj meddelade Volvo Cars att man tvingas skjuta på sina planer om en självkörande bil 2021, ett år framåt. Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, berättade då att man jobbar med en tidsplan för den nya plattformen SPA 2, som den nya XC90 baseras på. Att tidsplanen uppdaterats beror på att den nya plattformen rymmer mycket ny teknik som måste hinna färdigställas.

I samma veva presenterade Volvo Cars ett nytt samarbete med Silicon Valley-baserade teknikföretaget Luminar, som är framstående inom den lidar- och perceptionsteknik som ska finnas i kommande Volvomodeller.

Tekniken bygger på avancerade lidar-sensorer, som avger miljontals laserljuspulser för att kunna upptäcka var föremål befinner sig.

I det partnerskap som nu presenteras kommer Volvo Cars designa och tillverka själva fordonen, medan Google-bolaget Waymo kommer att fokusera på utveckling och viss hårdvara, som till exempel kameror och radar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.