Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Volvo Cars inför betald föräldraledighet

Med initiativet ”familjeband” ska bolaget erbjuda alla sina anställda globalt betalt föräldraledighet, oavsett kön.

Med start från första april kommer Volvo Cars erbjuda sina 40 000 anställda världen över betald föräldraledighet – oavsett kön. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Vi vill skapa en kultur som stöder ett jämställt föräldraskap oavsett kön. När föräldrar får hjälp med att balansera kraven från arbetet och familjen bidrar det till att minska klyftan mellan könen och gör att alla kan göra karriär”, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, enligt pressmeddelandet.

LÄS MER: Ändrade villkoren – Volvotoppar fick högre bonus

LÄS MER: Halvledarbrist kan drabba många företag

Volvo Cars: Kostnaden behåller vi för oss själva

Hur mycket det här kommer att kosta för bolaget är inget Volvo Cars vill gå in på.

– Det kommer variera beroende på hur många som tar ut det, men det har gjorts en uppskattning. Men det är något vi behåller för oss själva, säger företagets presskontakt Christina Zander.

I initiativet, som fått namnet ”familjeband”, kan alla i bolagens fabriker och kontor som jobbat längre än ett år ansöka om 24 veckors ledighet i samband med barnafödande. Ledigheten kan tas ut när som helst under de tre första åren av föräldraskapet.

Det är inte första gången som svenska bolag går i bräschen för betalt föräldraledighet. Redan 2015 började Spotify erbjuda sina anställda i USA att få vara hemma med sina nyfödda barn, med delar av lönen bibehållen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.