Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Volvo Cars globala försäljning ökade med 30 procent i januari

Volvo Cars globala försäljning ökade med 30 procent under januari månad – vilket gör det till bolagets bästa januari någonsin.
En del av förklaringen är det stora tappet under januari 2020 med nedstängningar som slog hårt mot den kinesiska marknaden.

Volvo Cars sålde 59 588 bilar i januari – en ökning med strax över 30 procent jämfört med samma månad i fjol.

LÄS MER: Toppchef lämnar Volvo Cars - mitt i krisen

Den kinesiska marknaden – som är Volvo Cars största – står för den största delen av ökningen. Tidiga nedstängningar i landet på grund av corona fick enorma effekter på försäljningssiffrorna i början av förra året. I januari 2021 ökade försäljningen med drygt 91 procent i Kina, jämfört med samma månad i fjol.

Försäljningen ökade även i USA och Europa

Utvecklingen var positiv även i USA, där försäljningen ökade med drygt 32 procent i januari, och i Europa där den gick upp 9 procent.

Laddbara bilar stod för 23 procent av biljättens januariförsäljning. I Europa var andelen laddbara bilar som såldes 41 procent.

Biljätten förklarar försäljningsökningen i Europa med stark efterfrågan på nyckelmarknader som Sverige, Tyskland och Nederländerna. I Kina förklarar man uppgången med försäljningen av modellerna XC40 och S60 sedan.

LÄS MER: Omvänd vinstvarning för Bilia – trots Volvos dumpning

LÄS MER: Trots krisen – Geely visar starka försäljningssiffror

Onsdagens besked följer trenden från 2020. Andra halvan av året sålde Volvo 391 751 bilar – vilket trots krisen gjorde perioden till företagets bästa halvår någonsin. Det var en ökning med 7,4 procent jämfört med samma period 2019.

Totalt sålde Volvo Cars drygt 660 000 bilar under hela 2020, en minskning med drygt 6 procent jämfört med helåret 2019.

På torsdagen presenterar bolaget sina fullständiga finansiella resultat för 2020.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.