Torslandafabriken kommer att hålla stängt fram till den 20 april, lyder Volvo Cars senaste besked.
Torslandafabriken kommer att hålla stängt fram till den 20 april, lyder Volvo Cars senaste besked. Bild: Robin Aron

Volvo Cars förlänger stoppet i Torslanda

När Volvo Cars meddelade att man stoppar produktionen i Torslanda var beskedet att det skulle gälla i två veckor. Nu har biljätten fattat beslut om att förlänga stoppet.
– Det som gäller nu är att fabrikerna i Torslanda och Gent planerar för att återuppta produktion den 20 april. I USA planerar vi att starta upp den 4 maj, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, till GP.

ANNONS
|

Coronapandemin fortsätter att slå mot fordonsindustrin. Volvo Cars har sedan tidigare tryckt på pausknappen för produktionen både i Torslanda, Gent och Charleston och korttidspermitterat 20 000 medarbetare i Sverige.

Nu meddelar biljätten att man tvingas förlänga produktionsstoppen både i Sverige, Belgien och USA.

LÄS MER:Mitt under coronakrisen – Polestar förbereder butik på Avenyn

Påverkar både leverantörer och kunder

Enligt det nya beskedet ska produktionen i Torslanda och Gent återupptas den 20 april. I Charleston planerar man att sätta igång först den den 4 maj.

– Virusets effekter påverkar förutsättningarna både för oss, våra kunder, leverantörer och hela logistikkedjan. Utifrån den senaste informationen har vi bedömt att en återstart enligt denna tidsplanen är mest realistisk. Vi måste ge våra medarbetare och leverantörer tid för att planera för återstarten, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

ANNONS

LÄS MER:Volvo Cars lånar ut bilar till sjukvårdspersonal

LÄS MER:Volvo Cars och Veoneer delar upp Zenuity

Samma beslut om korttidspermitteringar gäller

För de anställda som tidigare har korttidspermitterats eller som jobbar hemifrån gäller samma beslut som innan, uppger Stefan Elfström.

– Det är produktionsstoppet i våra fabriker som vi förlänger. I övrigt fortsätter vi att arbeta med det stödpaket som regeringen har gett oss. Det erbjudande vi har fått från Tillväxtverket ger oss flexibilitet att gå ner på sparlåga under en tid, och det är det vi använder nu för att skydda anställningarna och minimera effekterna på företagets affärer, säger han.

Vad är det som gör att ni bedömer att ni kan starta upp igen den 20 april?

– Vi följer utvecklingen både gällande vad myndigheter säger om restriktioner och utvecklingen i våra leverantörs- och logistikkedjor. Och förstås vad som gäller för vår personal för att de ska kunna komma tillbaka på ett säkert sätt. Med hjälp av den informationen har vi definierat en ny tidsplan som vi bedömer vara realistisk, säger Stefan Elfström.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS