Volvo Cars redovisar sämre försäljningssiffror för andra månaden i rad.
Volvo Cars redovisar sämre försäljningssiffror för andra månaden i rad. Bild: Ng Han Guan

Volvo Cars försäljning går ner i februari

Volvo Cars globala försäljning gick ner med 8 procent i februari, jämfört med samma månad föregående år. Det är den andra månaderna i rad som försäljningen faller. Orsaken är det nya coronavirusets utbrott, enligt bolaget.

ANNONS
|

Volvo Cars sålde 39 742 bilar globalt under februari – en minskning med 8 procent jämfört med samma månad 2019. Det är den andra månaden i rad som biljätten visar på minskad försäljning. Även i januari gick försäljningssiffrorna ned, då med nästan 10 procent jämfört med samma månad i fjol.

LÄS MER:Sämre försäljning för Volvo Cars efter virusutbrott

– Det är coronaviruset som präglar februariresultatet. Bilmarknaden som helhet gick ner med 80 procent i Kina och vi ser samma resultat hos oss, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Tappade över 80 procent på den kinesiska marknaden

På den amerikanska marknaden ökade försäljningsvolymen med 18,2 procent, medan den i Europa gick upp med 1,9 procent. I Kina minskade försäljningen istället kraftigt i februari, vilket enligt bolaget beror på att många återförsäljare varit stängda på grund av coronavirusets spridning. 1 105 Volvobilar såldes på den kinesiska marknaden, vilket innebär en nedgång med 81,5 procent jämfört med förra året.

ANNONS

– Kina är vår största marknad och där gick all bilförsäljning ner under februari. Men vi ser också positiva tecken, det har börjat komma lättnader från kinesiska myndigheter. Vi har fyra fabriker i Kina och en av dem har kunnat starta produktionen igen. Dessutom ser vi att kunderna börjar komma tillbaka till våra återförsäljare. Situationen går åt rätt håll, säger Stefan Elfström.

Han fortsätter:

– Det är också positivt att försäljningen ökar i USA, och att vi ser en svag ökning i Europa.

Hur de positiva siffrorna står sig över tid är dock svårt att svara på, menar Stefan Elfström.

– Det är svårt att säga på månadsbasis eftersom det kan variera kraftigt beroende på marknadssituationen. Hur ökningen i Europa står sig återstår att se när vi får in resultatet från hela bilmarknaden i Europa. På helårsbasis förväntar vi oss fortsatt global tillväxt, säger han.

Samtidigt räknar Volvo Cars med att coronavirusets effekter kommer att fortsätta lite längre.

– Vi tror att hela vårt första kvartal, både vad gäller produktion och försäljning specifikt i Kina, kommer att påverkas negativt av coronaviruset. På övriga marknader producerar vi i normal takt och vår försäljning går också bra, säger Stefan Elfström.

LÄS MER:Därför faller börserna – och så påverkas ekonomin framåt

Fordonsanalytiker: "Volvos nedgång är inte konstig"

Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, konstaterar att Volvos nedgång i Kina på grund av coronaviruset kommer i ett läge när bilproduktionen i landet förväntades minska ändå.

ANNONS

– Prognoserna i slutet av 2019 för 2020 var att produktionen skulle gå ned med nio procent i landet, på grund av svagare konsumtion och större lager. Vi håller på att titta på effekterna av corona nu och konstaterar att utöver denna förväntade nedgång samt effekterna av det kinesiska nyåret handlar det om om att industrins produktion varit stängd ytterligare tio dagar, där vi ser en gradvis upptaktning senare i februari och där produktionen kanske kommer upp i 80 procent i mars. Mot den bakgrunden är Volvos nedgång inte konstig.

– Konsumenter har varit försiktiga på grund av smittorisken. Jag ingen expert på epidemier men data visar att det kan ha nått kulmen där. Får man kontroll så kan man nog köra igen det i Kina. Men utgångsläget för Kina är alltså modesta.

Han konstaterar samtidigt att det bilsegmentet Volvo hör till – premium – dit till exempel även Mercedes och Audi, har gått bättre än snittet för bilmarknaden.

– Det segmentet har ökat även när den totala efterfrågan sjönk, det var alltså innan coronaepidemin.

LÄS MER:Regeringen vill införa korttidsarbete – ska rädda jobb efter coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS