Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Volvo Cars får grönt ljus för köpet av Upplands Motor

Konkurrensverket har godkänt Volvo Cars köp av återförsäljaren Upplands Motor. Det är en del i biljättens planer på att utveckla en egen återförsäljarverksamhet med fokus på e-handel.

Det var i september som Volvo Cars meddelade att man vill köpa Upplands Motor, samt ta över hela återförsäljaren Bra Bil, som man redan ägde 50 procent av.

Affärerna är en del i biljättens planer på att utveckla en egen återförsäljarverksamhet.

LÄS MER: Kinesiskt it-bolag skapar hundra fordonsjobb i Göteborg

Volvo Cars vill bilda egen återförsäljarverksamhet

Nu har Konkurrensverket godkänt köpet av Upplands motor, meddelar Volvo Cars i ett pressmeddelande.

– Rent konkret innebär detta förstås att vi kan genomföra affären. Det var det första viktiga steget längs vägen. Och nu kan vi även gå vidare med planeringen för hur den här helägda återförsäljarverksamheten ska se ut, säger Karin Wik, presstalesperson på Volvo Cars.

Tanken är att så småningom slå ihop alla Volvo-ägda återförsäljare och bilda en egen återförsäljarverksamhet vid sidan av det nätverk av återförsäljare som finns idag.

– Vi vill skapa en verksamhet som kan erbjuda ett nytt och modernt sätt att hjälpa kunder att köpa, leasa och äga bil, där en otroligt viktig del kommer vara att man kan röra sig helt sömlöst mellan de fysiska och digitala aktionerna, säger Karin Wik.

LÄS MER: Volvo ställer om Skövdefabriken – börjar tillverka elmotorer

Har sagt upp avtalet med Bilia

Förra månaden meddelade Bilia att Volvo Cars sagt upp sitt avtal med dem i Sverige och Norge, både vad gäller service och återförsäljning.

– Den enda orsaken vi har hört hittills är att de vill ha färre återförsäljare och vi står väl i Sverige för 30 procent av försäljningen, sa Bilias vd Per Avander på en presskonferens då.

LÄS MER: Dumpad av Volvo — nu störtdyker Bilia

Enligt Volvo Cars är uppsägningen av avtalet en del av samma strategi som köpet av Upplands Motor, men de båda delarna är inte direkt relaterade till varandra.

– Man kan säga att båda är separata delar av den transformation som vi gör av våra marknadsbolag där det övergripande syftet är att skapa ett modernare sätt att möta våra kunder. I tid har de här besluten legat ganska nära varandra men de har ingan andra kopplingar till varandra, säger Karin Wik.

Köpet väntas genomföras i början av nästa år, enligt henne, och verksamheten på Upplands Motor kommer att fortsätta som vanligt tills vidare, och anställda kommer inte att påverkas i nuläget.

– Ja, det är business as usual, tills det att vi gör någon annan förändring, säger Karin Wik.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.