Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Bussas jätteorder till Bogotá solkas nu av korruptionsrykten. Bild: Volvo Bussar
Volvo Bussas jätteorder till Bogotá solkas nu av korruptionsrykten. Bild: Volvo Bussar

Volvo Bussar anklagas för korruption

Jätteordern med bussar till Bogotá var riggad, hävdar oppositionspolitiker.
Volvo Bussar nekar till anklagelserna.

Volvo Bussar har fått en jätteorder på 700 bussar till Bogotá i Colombia. Det är den största till Latinamerika på tio år.

Misstänker riggad upphandling

Nu misstänker oppositionspolitikern Manuel Sarmiento att det förekommit korruption i samband med orden.

– Stora delar av upphandlingen utformades på ett sådant sätt som gjorde Volvo till den enda möjliga vinnaren, säger Manuel Sarmiento, till Sveriges Radio.

Vinnaren, förutom Volvo Bussar, är hans politiska motståndare Enrique Peñalosa, som är borgmästare i Bogotá, menar Manuel Sarmiento.

Enrique Peñalosa har tidigare varit chef för transportinstitutet ITDP, som delvis ska ha finansierats av Volvo, uppger SR. Han ska dessutom deltagit i en reklamfilm för Volvo, och medarbetare till honom ska ha arbetat för Volvos utvecklingsstiftelse.

LÄS MER: Jätteorder till Volvo Bussar

Volvo Bussar förnekar

Volvo Bussar förnekar att upphandlingen skulle ha varit riggad till deras fördel.

– Först och främst måste man veta att vi är underleverantörer och inte själva har deltagit i upphandlingen till dem som lämnat bud. Vi har ingen anledning att tro annat än att denna upphandling har skett på rätt sätt, säger Volvo Bussars presschef Helena Lind till SVT Väst.

Manuel Sarmiento hävdar också att Volvos dieselbussar som ska levereras har lägre miljöstandard än de som säljs inom EU.

Från Volvo Bussar meddelar man att det som erbjudits är Euro V med partikelfilter, eftersom den diesel som krävs för Euro VI inte finns i Colombia.

I samband med nyheten om jätteordern sade Volvo Bussars vd, Håkan Agnell, att lösningen med Euro V med partikelfilter kommer att minska de lokala utsläppen med 96 procent.

Borgmästaren Enrique Peñalosa förnekar alla uppgifter om korruption.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.