Volvo-bolagen vill anställa flera tusen ingenjörer nästa år

Göteborgsbolagen Volvo AB och Volvo Cars behöver anställa fler ingenjörer nästa år jämfört med i år. AB vill totalt ha runt 1 000 och Cars 1 500, det skriver tidningen Ingenjören.

ANNONS

Två av Göteborgs största privata arbetsgivare har behov av fler ingenjörer under 2022, det visar en enkät som tidningen Ingenjören genomfört.

21 stora ingenjörsarbetsgivare har svarat i enkäten att de behöver rekrytera fler nästa år jämfört med i år. 50 företag har tillfrågats, varav 30 har svarat. I svaren ingår både nya tjänster och ersättningsrekryteringar.

LÄS MER:Flygbolag vill sparka ovaccinerade anställda

LÄS MER:Petter Stordalen om turbulenta året: ”Historiskt dåligt”

Stort behov av batterikunniga på Göteborgsbolagen

Tittar man på AB Volvo behöver de runt 1 000 som ska ägna sig åt batterier, elmotorer och mjukvaruutveckling. På Volvo Cars behövs runt 1 500 mjukvaruingenjörer och batteriingenjörer.

I enkäten framgår också att Chalmers kommer att behöva knappt 200 som ska syssla med AI.

ANNONS

Trafikverket som har störst rekryteringsbehov bland de offentliga arbetsgivarna som har svarat på enkäten planerar att anställa mellan 750 och 1 000 ingenjörer nästa år. Statligt ägda Vattenfall planerar att rekrytera cirka 1 000.

LÄS MER:Volvo Cars startar nytt helgskift – anställer 200 i Göteborg

Batteriföretaget Northvolt svarar att de behöver anställa minst 300 ingenjörer under 2022. Combitech, Skanska och Tyréns svarar att de behöver anställa mellan 300 och 400.

Saab AB siktar på att rekrytera 1 000 nyexaminerade ingenjörer under den kommande treårsperioden.

LÄS MER:Volvo Cars stoppar produktionen i Gent

Brett behov av arbetskraft

Sammanfattningsvis är efterfrågan av ingenjörer bred inom många olika inriktningar. De sex stora företagen som tillsammans vill anställa 6 000 ingenjörer söker kompetens inom energi, kraftöverföring, klimat- och samhällsomställning, datateknik, mjukvara, batteriteknik, informationsteknik samt teknisk fysik.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS