Volvo återkallar XC90

ANNONS
|

Det var autoblog.com som var först ut med nyheten om att Volvos XC90 återkallas på grund av ett fel med bilens krockkuddar. I Sverige är den sjusitsiga modellen av XC90 standard, den modell som nu återkallas över hela världen. Bilen har tre sätesrader och en krockkudde i taket som sträcker sig från fronten av bilen till den tredje sätesraden. Krockkuddarna är inte synliga, utan är täckta av en panel – som ska vara boven i dramat.

- Panelen är alltså problemet, inte krockkudden. Risken är att panelen gör så att krockkuddsgardinen vid den bakersta sätesraden inte utlöses, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars.

ANNONS

Bilen ska enligt Volvo inte vara farlig att köra och det kommer inte att innebära köpstopp på modellen. Felet med panelen upptäcktes vid ett sent skede, då man gjorde ett sidokrocksprov.

- Hade vi upptäckt det tidigare hade vi kunnat åtgärda det redan då. Vi har nu tagit fram en ny konstruktion av panelen, säger Elfström.

I Sverige handlar det om 900 levererade bilar som ska återkallas och internationellt runt 10 000. Nu ombeds kunderna att kontakta sina verkstäder för att få felet fixat. De bilar som ännu inte är levererade kommer att åtgärdas på plats.

ANNONS