Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vitrolife har siktet inställt på Kina

Vitrolife, som tillverkar medicintekniska produkter för fertilitetsbehandlingar, har Kina som största marknad. – När medelklassen i världen växer har fler råd att betala för en IVF-behandling, säger vd:n Thomas Axelsson.

En småtrist brun industribyggnad i ett lika småtrist industriområde i Högsbo. Här inne tillverkas produkter som hjälpt runt 800 000 barn att komma till världen. Det är långt fler än hela Göteborgs befolkning.

– Nu låter jag väl vd-mässig. Men det känns verkligen som att vi gör nytta, säger Vitrolifes vd Thomas Axelsson.

Den första bebisen som föddes genom provrörsbefruktning var Louise Brown i Storbritannien. Hon föddes 1978. I Göteborg såg den första IVF-bebisen dagens ljus på Sahlgrenska 1982. Då – i början – blandades de näringslösningar som embryot befruktas och odlas i ute på sjukhusen. Men en grupp läkare och forskare på Sahlgrenska insåg snart att dessa näringslösningar kunde tillverkas på industriell väg. Det var starten på Vitrolife som bildades 1994. 

I dag tillverkar bolaget även redskap för att ta ut och hantera äggen och teknik för att övervaka och ta bilder av embryon. En IVF-behandling (invitro-fertilisering), börjar ofta med att kvinnans hormoner stimuleras för att äggstockarna ska producera fler ägg än normalt. Sedan plockas äggen ut med hjälp av en speciell nål. Mannen lämnar spermier och genom att sammanföra spermier och ägg i en näringslösning sker befruktningen. Embryona odlas i några dagar, sedan väljs det bästa ut och förs tillbaka till livmodern.

Att göra en IVF-behandling är dyrt – en behandling kostar runt 50 000 kronor. I de flesta länder i världen är behandlingarna inte subventionerade. Då betalar de barnlösa själva, och ofta krävs flera behandlingar.

För Vitrolife är Kina den enskilt största marknaden.

– Tillväxten i Asien med en växande medelklass gör att fler har råd att betala för en IVF-behandling, säger Thomas Axelsson.

Globalt växer marknaden med fem till tio procent om året. Allt mer teknologiska lösningar används under IVF-behandlingar, något Vitrolife är en del av. I höstas köpte bolaget danska Fertilitech, ett företag som sysslar med timelapse-teknik. Timelapse innebär att flera stillbilder tas under ett visst intervall, och kan bland annat användas för att följa embryots utveckling samt för att välja ut det bästa embryot.

Förra hösten fick frysförvaring av ägg stor medial uppmärksamhet i samband med att Facebook och Apple erbjöd sina kvinnliga anställda att få nedfrysning av ägg betalt av företaget, i ett led att locka till sig kvinnliga begåvningar.

– Att kvinnor skjuter upp barnafödandet av sociala skäl och därför fryser sina ägg är en liten verksamhet. Men frysförvaring av ägg kan till exempel hjälpa kvinnor som drabbas av en sjukdom där behandlingen är skadlig för äggstockarna, säger Thomas Axelsson.

Vitrolife har växt snabbt de senaste åren. Under de senaste 18 månaderna har antalet anställda ökat med 50 procent. Bolaget finns numera på flera platser runt om i världen.

– Det mest utmanande just nu är att hålla ihop en gemensam företagskultur och att få till rätt beslutsstruktur för en decentraliserad organisation, att upprätthålla kommunikationen med alla som inte finns här i Göteborg.

 

Under eftermiddagen är det dags för en sådan utmaning. 

– Klockan tre i dag kopplar jag upp mig mot Beijing – där klockan är tio på kvällen – mot Budapest, mot Århus och mot San Diego – där klockan är sex på morgonen. Jobbar du i San Diego måste du vara morgonmänniska.

 

Vitrolife

Gör: Medicintekniska produkter för fertilitetsbehandlingar.

Omsättning 2014: 511 miljoner kronor.

Vinst före skatt: 147 miljoner kronor.

Antal anställda: 330.

Huvudkontor: Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.