Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Coronakrisen sätter allt djupare och tydliga spår i gatubilden med många tomma restauranger och barer i Stockholm på lördagskvällen.  Bild: Anders Wiklund/TT
Coronakrisen sätter allt djupare och tydliga spår i gatubilden med många tomma restauranger och barer i Stockholm på lördagskvällen. Bild: Anders Wiklund/TT

Visita: 80 000 jobb hotas i coronakrisen

Coronakrisen hotar att leda till en kollaps i den svenska besöksnäringen, enligt en ny rapport från Handelns utredningsinstitut framtagen på uppdrag av branschorganet Visita.

Det har varit en blodröd utveckling för den svenska hotell- och restaurangbranschen de senaste två månaderna. Sedan coronavirusets framfart världen över har efterfrågan för hotellnätter och middagsbesök på landets krogar fullkomligt imploderat.

Konsekvenserna för hotell och restauranger

För att skaffa sig en bättre bild över hur hårt pressad Sveriges besöksnäring faktiskt är har branschorganisationen Visita bett Handelns utredningsinstitut HUI att undersöka hur coronakrisen påverkar jobben och företagen.

LÄS MER: Liseberg varslar 95 heltidstjänster

LÄS MER: Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

– Besöksnäringen befinner sig i ett mycket akut läge där hotellen och konferensanläggningarna i praktiken står tomma, där restauranger ser enorma tapp i intäkterna, och det finns stora frågetecken hur det ska gå för nöjesparker och campingar i sommar. Därför har vi bett HUI titta på vilka konsekvenser som den svenska besöksnäringen står inför. Vi har bett dem att särskilt titta på vilka konsekvenser pandemin får för sysselsättningen och företagandet i landet, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Visitas vd Jonas Siljhammar varnar om att tiotusentals jobb riskerar att försvinna före augusti. Bild: Visita
Visitas vd Jonas Siljhammar varnar om att tiotusentals jobb riskerar att försvinna före augusti. Bild: Visita

80 000 jobb hotas att raderas före augusti

Studien från HUI förstärker lägesbeskrivningen om en bransch i fritt fall.

– Resultaten är alarmerande – 80 000 jobb är i farozonen och till det riskerar 9 000 företag inom hotell- och restaurangbranschen att försvinna.

Det nya skräckscenariot för landets krogar, hotell, konferensanläggningar, campingar och nöjesparker är inte årssiffror, utan gäller utvecklingen i sysselsättning och företagandet i branschen under en period på mellan 12 till 21 veckor från och med mars månad. Alltså från mars till och med senast slutet av juli.

– Vi ser att det går väldigt fort och att läget är akut. Medlemmarna vi pratar med är uppgivna och många förstår inte varför inte mer görs eller varför regeringen inte är snabbare med fler åtgärder, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Regeringen lade nyligen fram ett omsättningspaket på 39 miljarder kronor som syftar att hjälpa företag likt era medlemmar, räcker inte det?

– Vi välkomnar all hjälp vi kan få, och välkomnar regeringens stöd hittills. Men det behövs mer. Det är viktigt att omställningsstödet snabbt kommer på plats och att befintliga stödåtgärder förstärks och förlängs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.