Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vinstras för Volvo Cars

Biltillverkaren Volvo Cars, som börsnoterades för en månad sedan, rapporterar minskad vinst och försäljning för årets tredje kvartal.
Efter initialt bottenfiske på börsen under förmiddagen ökar Volvo Cars tvåsiffrigt någon timme före stängning.

Vid 16-tiden på tisdagen handlades Volvo Cars upp med över 10 procent på Stockholmsbörsen, en bergochdalbaneliknande utveckling sett till förmiddagens djupdyk på minus 4 procent.

En kvart senare ligger aktiekursen för personbilsjätten på drygt 75,0 kronor – en uppgång på strax under 10 procentstrecket.

Kursrörelserna följer på tisdagsmorgonens delårsrapport där Volvo Cars rapporterade en vinst före skatt på 3 329 miljoner kronor för årets tredje kvartal.

Det kan jämföras med vinsten på 4 568 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen föll med 7 procent till 60,8 miljarder kronor, ned från 65,8 miljarder ett år tidigare.

Rörelsemarginalen (ebit) sjönk till 5,5 procent mot 6,9 procent. Den så kallade bruttomarginalen ökade dock trots högre råvarukostnader, enligt Samuelsson.

LÄS MER: Fackledaren: ”Protesterande fabriksarbetare torteras i Belarus”

”Utmanande kvartal”

– Det var ett utmanande kvartal, vi såg ett volymtapp på 17 procent på grund av den minskade leveransen av halvledare, sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson på en presskonferens på tisdagen.

"Lönsamheten för tredje kvartalet påverkades positivt av stark prisrealisation då efterfrågan var högre än utbudet. En högre andel SUV:ar och Recharge modeller kompenserade för lägre volymer, vilket resulterade i en väsentligt högre bruttomarginal, trots ökade råvarukostnader", skriver Samuelsson i rapporten..

Volvo Cars vad valde i stället att lyfta fram de tre första kvartalen, där sifforna ser bättre ut för företaget.

– Vi har då en stark lönsamhet på 8,2 procent, förklarade Håkan Samuelsson.

– Vi ser också en tillväxt jämfört med 2020. Det här året kommer att bli ett år med fortsatt tillväxt både när det gäller försäljningsvolym och omsättning. Och vi kommer att nå en lönsamhet för året som mer eller mindre är vad den låg på innan pandemin.

Ökad elbilsproduktion

Han konstaterar samtidigt att elektrifieringen fortsätter och i oktober har Volvo Cars inlett produktionen av den andra modellen som är helt elektrisk: C40 Recharge. Försäljning av rena elbilar stod för fyra procent av märkets försäljning det tredje kvartalet. Nu ökar också bolaget produktionskapaciteten av elbilar i Gent, Belgien, Taizhou (tidigare kallad Luqiao), Kina, från cirka 15 000 bilar till minst 150 000 bilar efter sommaren 2022, meddelar Volvo.

Volvo Cars vd framhöll annars att Volvo-aktiens värde ökat sedan börsintroduktionen i slutet av oktober.

– Ser vi till aktiens värde så kan vi dra slutsatsen att det var en lyckad börsintroduktion, sa han.

Fakta: Tvåsiffrig uppgång för Volvo efter vinstras

Volvo Cars-aktiens introduktionskurs i noteringen på Stockholmsbörsen den 29 oktober låg på 53 kronor. Sedan dess har kursen varit turbulent, med kraftiga både upp- och nedgångar. Efter ett initialt djupdyk på minus 4 procent i samband med Volvo Cars kvartalsrapport på tisdagsmorgonen har biltillverkaren återhämtat sig med råge. Vid 16-tiden på tisdagen låg toppnoteringen för dagen på 75:86 kronor, en drygt tioprocentig uppgång för aktien under handelsdagen.

Med Volvo Cars-aktien får ägarna exponering mot elbilstillverkaren Polestar, ett bolag där Volvo Cars äger 49,5 procent av aktierna inför Polestars notering på Wall Street via ett redan noterat förvärvsbolag.

I samband med noteringen tog Volvo Cars in 20 miljarder i nytt kapital med en nyemission. Sedan dess har bolaget bland annat flaggat för att man avser att inom några år bygga en tredje europeisk bilfabrik, vid sidan av dagens fabriker i Göteborg och Gent, Belgien och fyra andra fabriker.

Ratinginstitutet Moody's har nyligen bekräftat Volvo Cars kreditbetyg med positiva utsikter, bland annat med hänvisning till god lönsamhet, stark likviditetsposition och nyemissionen. Det innebär att en höjning av betyget från Ba1 till nivån Baa3 kan vara aktuellt inom 12–18 månader, enligt Moody's.

Ett högre kreditbetyg betyder i regel billigare och enklare finansiering.

Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, redovisar sin första kvartalsrapport efter noteringen på Stockholmsbörsen i höstas. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT

Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, redovisar sin första kvartalsrapport efter noteringen på Stockholmsbörsen i höstas. Arkivbild.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.