Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svensk-brittiska Astra har verksamhet i såväl Södertälje (ovan) som i Mölndal. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Svensk-brittiska Astra har verksamhet i såväl Södertälje (ovan) som i Mölndal. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vinstras för Astra Zeneca

Läkemedelsjätten Astra Zenecas försäljning växer. Samtidigt faller vinsten kraftigt i det fjärde kvartalet, enligt bolagets bokslut. Faller i börsöppningen.

Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca har det senaste året visat på stark försäljningstillväxt kvartal efter kvartal. Under det sista tremånadersperioden 2019 ökade omsättningen med 4 procent till 6 664 miljoner dollar, motsvarande drygt 64 miljarder kronor, rapporterar läkemedelsjätten som har verksamhet i Mölndal.

Säljer allt mer medicin

Försäljningstillväxten uppgick för 2019 till 10 procent och klättrade till 24 384 miljoner dollar, motsvarande drygt 232 miljarder kronor.

Koncernchefen Pascal Soriot är nöjd med den expansiva läkemedelsförsäljningen.

”I linje med vår strategi har vi gjort stora framsteg under det första helåret med tillväxt under alla kvartalen. Resultaten från våra nya läkemedel och på tillväxtmarknaderna har åtföljts av positiva nyheter för patienter, nu senast genom myndighetsgodkännanden för Enhertu mot bröstcancer och Calquence mot leukemi", kommenterar Astras vd i bokslutet.

LÄS MER: Astra Zeneca stäms för att ha mutat konkurrenter

Cancerbehandlingar bakom stigande omsättning

Vad gäller nya mediciner ökade omsättningen i fjol med 59 procent, enligt bolagets helårsrapport. Dessa står nu för 42 procent av Astras totala produktförsäljning. Starkast av läkemedlen går Astras onkologimedicin, det vill säga cancerbehandlingar. Den gruppen läkemedel hade en försäljningsökning på 44 procent under 2019, skriver bolaget i bokslutet.

Tillväxten syns på nästan alla marknader. Kina och Japan sticker ut uppåt med en omsättningsökning på 29 procent, respektive 27 procent. Europa var den enda marknaden där försäljningen backade under 2019.

LÄS MER: Astra Zeneca säljer blodtrycksmedicin för miljardbelopp

"Våra samarbeten har också utvecklats väl, inklusive samarbetet med Daiichi Sankyo, samtidigt som vi fick flera myndighetsgodkännanden för nya läkemedel i Kina i slutet av året, som exempelvis Lynparza för första linjens behandling av äggstockscancer", kommenterar vd Pascal Soriot i bokslutet.

Astras tillväxtfas påverkar vinsten negativt

Samtidigt som försäljningen av exempelvis cancermediciner når framgång globalt visar Astra Zeneca på ett stort tapp i redovisat rörelseresultat, det vill säga vinsten.

För det fjärde kvartalet i fjol uppgick rörelsevinsten till 577 miljoner dollar, ett tapp med 46 procent jämfört med samma period 2018, redovisar bolaget i sitt bokslut.

För helåret 2019 är vinsttappet något lägre. Det redovisade rörelseresultatet backar med 29 procent till 2,9 miljarder dollar jämfört med året före.

I den inledande handeln på Stockholmsbörsen under fredagsmorgonen backar läkemedelsjätten aktie med 2 procent.

LÄS MER: Astra Zeneca satsar miljarder på ny bröstcancermedicin

LÄS MER: Hon är ny vd för Astra Zeneca i Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.