Daimler-chefen Dieter Zetsche är nöjd med bolagets kvartalsrapport. Arkivbild.
Daimler-chefen Dieter Zetsche är nöjd med bolagets kvartalsrapport. Arkivbild.

Vinstlyft för Daimler

ANNONS
|

Den tyska fordonsjätten Daimler har inlett året starkt resultatmässigt. Men bolaget flaggar för att det likt Volkswagen kan ha fuskat med avgasutsläpp.

Daimlers rörelsevinst landade på drygt 4 miljarder euro (cirka 38 miljarder kronor) under första kvartalet. Det är en ökning med hela 83 procent jämfört med vinsten motsvarande period 2016.

Vinsten efter skatt fördubblades och stannade på 2,8 miljarder euro.

Omsättningen ökade med 11 procent till 38,8 miljarder euro.

Daimler levererade 754300 fordon under kvartalet, en ökning med 10 procent jämfört med ett år tidigare.

"Ett mycket framgångsrikt kvartal ligger bakom oss. Framför oss har vi en mängd möjligheter till ytterligare vinsttillväxt", skriver koncernchef Dieter Zetsche i en kommentar.

ANNONS

Dotterbolaget Mercedes-Benz levererade 568100 bilar under kvartalet, en ökning med 14 procent. Det är ett nytt rekord för årets tre första månader. Vinsten steg samtidigt kraftigt. Även lastbilsdivisionen ökade vinsten markant.

Men Daimler varnar i rapporten för att även dotterbolaget Mercedes-Benz kan ha ägnat sig åt fusk vid utsläppstester, i likhet med Volkswagen.

"Det kan inte uteslutas att myndigheterna kan komma fram till slutsatsen att Mercedes-Benz dieselfordon har liknande funktionaliteter" (som Volkswagens), skriver bolaget i rapporten.

TT-Reuters

ANNONS