Allison Kirkby, vd på Telia. Arkivbild.
Allison Kirkby, vd på Telia. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Motvind från pandemin för Telia

Telia fick till ett något bättre resultat än väntat i första kvartalet. Men det råder fortsatt motvind på intäktssidan.

ANNONS

– Jag är väldigt nöjd med att vi under första kvartalet visar upp ett växande rörelseresultat (ebita) för första gången sedan 2019, säger Telias vd Allison Kirkby.

Hon beskriver kärnverksamheten som motståndskraftig i det bistra affärsklimatet som skapas av den tredje smittvågen i pandemin – som trycker ned intäkter från roaming och annonsintäkter till följd av nedstängningar, restriktioner och minskat resande.

Aktien backade 2,5 procent på Stockholmsbörsen.

Ett starkt kassaflöde

Nettoomsättningen sjönk 2,7 procent.

– Trots denna utveckling på översta raden fick vi tillbaka ebita-tillväxt och vi fortsätter leverera ett starkt kassaflöde, säger Kirkby.

Telia brottas även med motvinden som skapas av den stora exponeringen mot fast telefoni och kopparbaserade bredbandstjänster, enligt Teliachefen.

ANNONS

Tecken på ljusning finns dock redan nu enligt Kirkby. Hon berättar hur många företagskunder till följd av pandemin tvekade att gå in i nya projekt och aktiviteter med Telia i början av kvartalet, men att det finns tecken på en mer positiv inställning i slutet av kvartalet.

Utsikterna för annons- och roamingintäkter ser också ljusa ut senare i år, när turistresandet kommer tillbaka under andra halvåret, enligt Kirkby.

– Folk är desperata efter att få resa igen – särskilt de som bor i Nordeuropa, säger hon.

– Men affärsresandet kommer att ta mer tid för att komma tillbaka, tillägger hon.

5G utan Huawei

Teliachefen lyfter i rapporten även fram att bolaget nu står i startgroparna för 5G-satsningar i både Sverige och Danmark – efter säkrade 5G-spektrum till ett bra pris.

Hon tror inte beslutet att utestänga Huawei som underleverantör får några effekter vare sig på kostnader, kvalitet eller hastighet på lanseringen.

– Absolut inte. Vi har sett andra marknader som redan har använt sig av Ericsson och Nokia och det har inte påverkat utrullningen, säger hon.

TT: Kan det göra 5G-tekniken dyrare?

– Det vi ser är att de andra underleverantörerna tar tillvara på detta tillfälle och tar marknadsandelar. Men vi såg väldigt hård konkurrens när vi har förhandlat om 5G-utbyggnaden under fjolåret.

ANNONS

Enligt Kirkby har det hägrande 5G-nätet satt fart på försäljningen av 5G-telefoner, som nu utgör 55 procent av nyförsäljningen av mobiler i Sverige. Detta bäddar för breda lanseringar av 5G-tjänster, anser hon.

Kirkby lanserade i januari en ny strategi, med mål om att dra ned kostnaderna med fyra miljarder och dra ned personalstyrkan med 1 000 personer.

Bekräftar prognosen

Arbetet med detta går bra, enligt Teliachefen, som uppger att omkring 40 procent av de planerade åtgärderna har genomförts under första kvartalet.

Telia bekräftar samtidigt prognosen för 2021. Tjänsteintäkter och det justerade rörelseresultatet antas bli oförändrade eller något bättre i år än i fjol.

Kapitalinvesteringarna – exklusive snart avyttrade Telia Carrier och kostnader för licenser och frekvenser – väntas hamna på 14,5-15,5 miljarder kronor.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Telias delårsrapport i korthet

Telia redovisar en vinst före skatt på 1 133 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 725 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) landade samtidigt på 7 245 miljoner kronor jämfört med 7 277 miljoner kronor i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med ett justerat rörelseresultat på 7 190 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Omsättningen uppgick till 21 814 miljoner kronor, jämfört med 22 427 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 21 660 miljoner kronor.

Källa: Telia

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS