Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Academedia, med vd Marcus Strömberg, räknar med att hotet om politiska beslut om vinstbegränsningar nu är undanröjt. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vinstfall för Academedia

Friskolekoncernen Academedias vinst före skatt föll 29,5 procent till 105 miljoner kronor i det brutna räkenskapsårets andra kvartal, avslutat i december. Det kan jämföras med vinsten på 149 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Omsättningen steg samtidigt 9,3 procent till 3 076 miljoner kronor och antalet barn- och elever i verksamheten ökade med 8,8 procent till 79 335.

Merparten av eleverna går i Academedias gymnasieskolor eller för- och grundskolor. Men koncernen driver även bland annat vuxenutbildning och internationella förskolor.

Bolaget välkomnar i rapporten den nya rödgröna regeringen, med statsminister Stefan Löfven, och med stöd från Centerpartiet och Liberalerna.

"Det vi nu ser är en koalition med ett program som tydligt förbättrar ställningen för fristående skolor och sätter punkt för politikernas ansträngningar att begränsa vinster eller andra delar av vår verksamhet", skriver vd Marcus Strömberg i en kommentar.