Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vinsten ökar för Balder

Både intäkter och vinst ökar för Balder. De rusande fastighetspriserna bidrar dock till att bolaget, ovanligt nog, sålt mer egendom än de köpt. – Vi tycker det har varit lite dyrt, säger vd och huvudägaren Erik Selin.

Balder, med huvudkontor i Göteborg, redovisar hyresintäkter på 1 433 miljoner kronor för årets andra kvartal – 126 miljoner kronor mer än under samma period i fjol. Både förvaltningsresultat, bolagets intäkter plus finansnetto, som vinst före skatt fortsätter också att stiga.
– Konjunkturen är bra, räntorna låga och fastighetsmarknaden stark – det är inte konstigare än så, förklarar Erik Selin.

Lämnar ingen prognos

Balder äger fastigheter runt om i Sverige samt i Finland och Danmark. Situationen på den svenska fastighetsmarknaden är som bekant hett omdiskuterad, med regelbundet återkommande bubbelvarningar. Erik Selin ser inga tecken på en vändning nedåt och vill inte heller ge några prognoser för framtiden.
– Jag vet inte hur marknaden utvecklas och det är det inte någon annan som vet heller. Den här utvecklingen kan hålla på i tio år eller tio dagar till, det är omöjligt att säga. Det enda man kan göra är att ha marginaler i allt man gör – om det står att bron håller för tio ton åker du inte över med en last på 9,9 ton. Så fungerar det även i den här branschen. Vi gör det vi alltid har gjort och kan bara hoppas att det fortsätter gå bra, säger han.
Balder har, sedan starten för tolv år sedan, haft ambitionen att återinvestera vinsten i bolaget och därmed, över tid, vara en "nettoinvesterare" i fastigheter – det vill säga köpa fler fastigheter än man gör sig av med. Det senaste halvåret har bolaget dock sålt mer än de köpt för.

Säljer på småorter - köper i Köpenhamn 

Under det andra kvartalet sålde Balder exempelvis 106 fastigheter för sammanlagt runt 2,2 miljarder kronor, samtidigt som bolaget köpte 12 fastigheter för totalt runt 509 miljoner kronor. Erik Selin har bland annat gjort sig av med bolagets alla fastigheter på de små orterna Falköping, Tranås, Arboga och Köping. Pengar ska i stället investeras i bland annat hotellfastigheter i centrala Köpenhamn.
– Det är ovanligt att vi är nettosäljare, men den här perioden har det råkat bli så – aktiviteten på fastighetsmarknaden är hög och då är det ibland svårt att köpa. Vi har tyckt att det har varit lite dyrt och har helt enkelt inte hittat så många bra objekt att köpa. Vi arbetar dock alltid långsiktigt och då gäller det att inte bry sig om enskilda kvartal eller år – det spelar ingen roll när vi tittar på en tioårsperiod, säger Erik Selin. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.