Vill vara en fristående handlare

ANNONS
|

Solen torkar vattenpölarna på gårdsplanen bakom växthuset. Tobias Torberntsson, florist och tredje generationen trädgårdshandlare på Hjälmeskulla Handelsträdgård utanför Kungsbacka, grejar med de nyinkomna barrväxterna.

Hans mamma, Henriette Torberntsson, sitter i trädgårdsmöblerna och går igenom papper på perennleveransen som just anlänt.

- Vi köper mycket från lokala odlare som vi känner till. Vi har små serier av allt, men försöker ha många sorter, säger Henriette Torberntsson.

Hjälmeskulla är ett familjeföretag, grundat av Henriettes föräldrar 1963. Då var huvudverksamheten blommor och grönsaker som såldes på Heden i Göteborg. De senaste 20 åren har buskar och träd blivit en allt större del av trädgården. Snittblommor, binderier, kransar, fröer, krukväxter och krukor finns också.

ANNONS

Hela familjen, utom en dotter, arbetar i företaget, plus fem anställda. Handelsträdgården märker det stora intresset för trädgård liksom den växande trenden att inreda med växter inomhus.

Runt om på gårdsplanen radar personalen upp växter, vattnar och förbereder inför vårens anstormning.

- Där borta ska vi ha kryddor, bärbuskar och bambu. Det är modernt nu, säger Henriette Torberntsson och pekar bort mot ett hörn av gården där hennes man Hans Ryberg arbetar.

Både Tobias och systern Ellinor bor helt nära trädgården.

- Det är en förutsättning att vara tillgänglig, för att ta emot varor, för att täcka något mot frost, eller vad som helst, säger han.

Hjälmeskulla har fått erbjudanden om att organisera sig i en kedja. Men än så länge är det inte aktuellt.

Konkurrensen motas genom att hålla god kvalité på växterna och en personlig relation till kunderna. Henriette gillar inte enformigheten i större kedjor, där man hittar samma plantor överallt.

- Vi annonserar nästan aldrig och jag vill inte ta in och sälja massa påskliljor bara för att det är kampanj på det just den eller den veckan, säger Henriette Torberntsson.

Topp sex

Trädgård är

ANNONS