Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill se mer av Löfven efter kongressen

När Lena Malm hör kritiken att Stefan Löfven syns för dåligt, brukar hon svara med en motfråga: "Vad är det han ska synas med? Vi har ju inte haft vår kongress ännu". Men snart är det dags. På onsdag inleds kongressen i Göteborg. Lena Malm, kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg, är ett av de 350 kongressombuden med makten över röstknapparna.

Den ena av sina tre arbetsplatser har Lena Malm i ett av Börsens representationsrum. Med posten som fullmäktiges ordförande följer uppdraget att representera staden och ta emot ambassadörer och andra gäster när de avlägger visit hos stadens "lord mayor" eller borgmästare på svenska, fast den titeln inte används.

Det är ett pampigt rum hon har, med en takhöjd på upp mot fem meter, höga välvda fönster och i rummets mitt en väldig kristallkrona.

Kontrasten är stor mot den ekonomiska utsatthet som många göteborgare lever under och som gör att det S-V-MP-styrda Göteborg inte är det skyltfönster för Socialdemokratin som partiet vill att staden ska vara. Utvecklingen med en ökad segregation mellan olika stadsdelar tog dessutom fart långt innan allianspartierna fick makten på riksplanet.

Vad gör man åt detta?

- Nyckeln ligger där kongressen har sin huvudfråga – och det är inte vinster i välfärden – utan jobb. Om man inte kan försörja sig själv får man ingen frihet i livet och man kan inte välja bostad. Välja helt fritt kunde man inte heller när jag växte upp i blomstringstiden på 60-talet för avståndet mellan Biskopsgården och Örgryte var rätt stort då också. Jobb till människor som flytt hit och till de unga det löser inte allt, men du kommer en bra bit på vägen.

- Jag hade en arbetskamrat som hade varit med om kriget i Irak och var traumatiserad och hade ångest och kunde väldigt lite svenska när han kom som praktikant, men efter ett halvår sa han att "det här har förändrat mitt liv". Han är ett exempel på att människor måste komma ut i sociala sammanhang och i en arbetsgemenskap.

Har du ett osvenskt namn kallas du kanske inte ens till en intervju och för många ungdomar följer det ena vikariatet på det andra.

- Jag tror delvis att det kommer att förändras. Går du ut här i Brunnsparken och ser alla ungdomar på väg till sina gymnasieskolor eller har börjat läsa på högskolan så ser man att många har utländsk bakgrund. I Lundby, där vi nu har Jobbtorget, ett EU-projekt, som handlar om att man får kontakt med småföretag, sjunker kostnaderna för försörjningsstöd för att vi får ut folk i arbete. Men man måste jobba med många olika metoder. Det är en fråga för kongressen att ge Arbetsförmedlingen ett förnyat, annorlunda uppdrag än de har i dag. Det är inte okej att de har ett så begränsat uppdrag att de får pengar över, eftersom de personer de har framför sig inte faller in i det uppdrag eller de åtgärder de ska jobba med.

Hur reagerar du när Fredrik Reinfeldt säger att mot regeringens arbetslinje står oppositionens bidragslinje?

- Jag har väldigt svårt att se den arbetslinjen när arbetslösheten gått från 6 till 8,5 procent på de här åren. Deras metod med skattesänkningar har inte varit det verktyg för att få igång investeringar och få hjulen att snurra som man väl tänkte.

Är du överens med S-ledningen om att de gjorda skattesänkningarna inte ska tas tillbaka?

- Om man byggt sin ekonomi under de här åren på att man har den inkomst och skatt man har kan inte vi det första vi gör rubba de förutsättningarna.

Vilka förväntningar har du på Stefan Löfven?

- Min förväntning är att han efter kongressen ska ha fler saker att kunna göra utspel kring. När det handlar om vad vi vill framåt så gör han helt rätt som väntar in kongressen, för han är ju inte vald av någon kongress än. Jag förväntar mig att han ska synas mycket mer i debatten.

I er delegation har du särskilt ansvar för områdena kommunikationer och jobb. Något du ivrar särskilt för?

- Vi har en motion, "Bygg höghastighetsjärnväg i Sverige" som i första hand handlar om Götalandsbanan som vi fått besvarad. Regeringen har ju föreslagit höghastighetståg till Borås, men vi måste tänka längre och vi vill dra den till Jönköping och ansluta Götalandsbanan till Europabanan. Därför vill vi ha med en tydligare skrivning i partiprogrammet om att dessa banor ska byggas inom en snar framtid.

Kommunen har nu en topptrio av kvinnor?

- Att vara kommunfullmäktiges ordförande är en mycket formell roll. Anneli (Hulthén) är vald som vår gruppledare och är gruppledare för mig också och Anna (Johansson) är biträdande kommunalråd och partiets ordförande. Jag har jobbat i fullmäktige länge och sitter i partiets distriktsstyrelse men känner inte att jag är jämförbar på samma nivå som de. Men jag har fått en mer framträdande roll i och med det här uppdraget. Jag får också mer uppmärksamhet eftersom jag är den första kvinna som är fullmäktiges ordförande. Det tog 102 år från det att kvinnor blev invalda i fullmäktige.

Hur fördelar du din tid?

- Det här året har fullmäktigeordförandeskapet tagit mest tid. Det är mycket som händer i stan, vi har universitet, Göteborg & Co och BRG och allt det resulterar ofta i något besök, en konferens, en kongress och då ska ofta någon från presidiet vara där och hälsa välkommen. Jobbet som SDN-ordförande är arvoderat till 36 procent och jag är kommunikatör på hälso- och sjukvårdskansliet för Västra Götalandsregionen på 25 procent. Det här är på 19 procent. Det blir mycket meck med almanackan kan man säga.

Hur går en visit till?

- De är här 45 minuter och jag har med mig en tjänsteman från den internationella avdelningen och ofta kommer också konsuln med. Det bjuds på kaffe och lite sötsaker eller ett glas vitt vin, beroende på när på dagen de kommer. Ofta är de först hos landshövdingen, sedan kommer de hit och därefter besöker de kanske ett företag.

Då har du kedjan?

- Ja, den ligger annars i kassaskåpet och får inte lämna huset. Så vi har en resekedja också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.