Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vill locka fler kvinnor att börja programmera

Trots flera branschinitiativ har it-företagen svårt att locka kvinnor. Eva Wilhelmsson är projektledare i Pink Programming, en ideell förening som jobbar för att fler kvinnor ska välja programmeringsyrket.

Varför behövs det fler kvinnliga programmerare?

– Sverige vill vara en ledande nation när det gäller it och produktutveckling. För att nå det målet och fortsätta den utveckling som redan finns i Sverige behöver vi bli fler programmerare generellt. Att då bara rekrytera från hälften av befolkningen skapar begränsningar. Det finns även en ekonomisk faktor. Vi utvecklar produkter och tjänster för hela samhället och om vi bara representerar hälften av samhället blir det sämre produkter. Det är även roligare för oss som jobbar inom branschen att få jobba i mixade team, med större mångfald.

Varför tror du att det är få tjejer som väljer att bli programmerare?

– Jag tror att det har blivit en ond spiral. För att känna att det är programmering jag vill hålla på med, och att se att det är möjligt, behöver man förebilder. Det finns i dag få kvinnliga utvecklare, vilket resulterar i för få förebilder som kan visa att en framtid som kvinnlig utvecklare är möjlig. Det är därför vi i Pink Programming jobbar med att lyfta kvinnliga förebilder, inspiratörer, för att visa att de finns. Jag tror att det är viktigt att visa att en utvecklare kan se ut och vara på olika sätt. Men också att visa att programmering är ett väldigt brett yrke som används inom många olika branscher. Även om man inte jobbar som programmerare kan man till exempel använda programmeringen till att bygga produkter eller utveckla hemsidor eller appar.

Förutom att lyfta förebilder – hur jobbar ni på Pink Programming för att få fler tjejer att bli programmerare?

– Vi arrangerar läger och events för tjejer och transpersoner för att inspirera dem till att upptäcka programmering, eller att fortsätta att utvecklas. Vi tror att det är viktigt att hitta ett inkluderande sammanhang där man har möjlighet att upptäcka programmering i en inkluderande miljö utan krav på prestation.
– Vi får ofta frågan varför vi bara riktar oss till tjejer. Svaret är att det finns många events redan som är till för alla. Men om man går på sådana events är majoriteten av deltagarna ofta killar. Att sticka ut som en minoritet samtidigt som man ska lära sig någonting nytt – det kan bli en väldigt hög tröskel. Även om fokus på våra läger är programmering har vi mycket fokus på den inkluderande delen. Det ska vara kul att komma på våra events och därför blandar vi programmering med andra aktiviteter. Till exempel hade vi ett äventyrsläger i somras på Öland med programmeringsworkshops på förmiddagarna och mountainbike och klättring på eftermiddagarna. Det finns redan mycket öl- och pizza- events, vi vill erbjuda någonting annat.

Vilken roll har skolan i att få fler tjejer att upptäcka programmeringsyrket?

– För Sverige som en it-nation är det jätteviktigt att det här lyfts inom skolan och det finns många initiativ redan. Men vi behöver få in fler programmerare redan nu, inte bara om 10–15 år. Därför är det viktigt att även kunna attrahera vuxna personer som kan tänka sig att byta bana.

Du själv har valt att sadla om, från ekonom till programmerare. Hur gick det till?

– Det började med att jag läste en statistikkurs och där ingick en del programmering. Jag ville testa på det mer och hittade ett läger som Pink Programming anordnade, ett helgläger i Javautveckling. Jag åkte på det och blev helt fast. Jag kände att det här vill jag verkligen fortsätta med. I dag jobbar jag som data analyst på Acando

Vilka tips har du till tjejer som är nyfikna på programmeringsyrket och funderar på att byta bana?

– Börja med att fundera på vad du tycker är roligt. Om du till exempel tycker att det verkar kul att utveckla hemsidor kan du börja med det. Våra events är också bra att gå på för att inspireras av andra, se vad andra jobbar med och hur du kan få in detta i ditt jobb. Det finns även många KY- och YH-utbildningar inom programmering som jag har hört ska vara bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.