Vill locka fler kvinnor att börja programmera

Trots flera branschinitiativ har it-företagen svårt att locka kvinnor. Eva Wilhelmsson är projektledare i Pink Programming, en ideell förening som jobbar för att fler kvinnor ska välja programmeringsyrket.

ANNONS
|

Varför behövs det fler kvinnligaprogrammerare?

– Sverige vill vara en ledande nationnär det gäller it och produktutveckling.För att nå det målet ochfortsätta den utveckling som redanfinns i Sverige behöver vi bli flerprogrammerare generellt. Att dåbara rekrytera från hälften av befolkningenskapar begränsningar.Det finns även en ekonomisk faktor.Vi utvecklar produkter och tjänsterför hela samhället och om vi bararepresenterar hälften av samhälletblir det sämre produkter. Detär även roligare för oss som jobbarinom branschen att få jobba imixade team, med större mångfald.

Varför tror du att det är få tjejersom väljer att bli programmerare?

– Jag tror att det har blivit en ondspiral. För att känna att det är programmeringjag vill hålla på med,och att se att det är möjligt, behöverman förebilder. Det finns i dag fåkvinnliga utvecklare, vilket resulterari för få förebilder som kan visaatt en framtid som kvinnlig utvecklareär möjlig. Det är därför vi i PinkProgramming jobbar med att lyftakvinnliga förebilder, inspiratörer,för att visa att de finns. Jag tror attdet är viktigt att visa att en utvecklarekan se ut och vara på olika sätt.Men också att visa att programmeringär ett väldigt brett yrke som användsinom många olika branscher.Även om man inte jobbar som programmerarekan man till exempelanvända programmeringen till attbygga produkter eller utveckla hemsidoreller appar.

ANNONS

Förutom att lyfta förebilder –hur jobbar ni på Pink Programmingför att få fler tjejer att bliprogrammerare?

– Vi arrangerar läger och eventsför tjejer och transpersoner för attinspirera dem till att upptäcka programmering,eller att fortsätta attutvecklas. Vi tror att det är viktigt atthitta ett inkluderande sammanhangdär man har möjlighet att upptäckaprogrammering i en inkluderandemiljö utan krav på prestation.

– Vi får ofta frågan varför vi barariktar oss till tjejer. Svaret är att detfinns många events redan som är tillför alla. Men om man går på sådanaevents är majoriteten av deltagarnaofta killar. Att sticka ut som en minoritetsamtidigt som man ska lärasig någonting nytt – det kan bli enväldigt hög tröskel. Även om fokuspå våra läger är programmeringhar vi mycket fokus på den inkluderandedelen. Det ska vara kul attkomma på våra events och därförblandar vi programmering med andraaktiviteter. Till exempel hade viett äventyrsläger i somras på Ölandmed programmeringsworkshops påförmiddagarna och mountainbikeoch klättring på eftermiddagarna.Det finns redan mycket öl- och pizza-events,vi vill erbjuda någontingannat.

Vilken roll har skolan i att fåfler tjejer att upptäcka programmeringsyrket?

– För Sverige som en it-nation ärdet jätteviktigt att det här lyfts inomskolan och det finns många initiativredan. Men vi behöver få in fler programmerareredan nu, inte bara om10–15 år. Därför är det viktigt attäven kunna attrahera vuxna personersom kan tänka sig att byta bana.

ANNONS

Du själv har valt att sadla om,från ekonom till programmerare.Hur gick det till?

– Det började med att jag läste enstatistikkurs och där ingick en delprogrammering. Jag ville testa pådet mer och hittade ett läger somPink Programming anordnade, etthelgläger i Javautveckling. Jag åktepå det och blev helt fast. Jag kändeatt det här vill jag verkligen fortsättamed. I dag jobbar jag som data analystpå Acando

Vilka tips har du till tjejer somär nyfikna på programmeringsyrketoch funderar på att bytabana?

– Börja med att fundera på vad dutycker är roligt. Om du till exempeltycker att det verkar kul att utvecklahemsidor kan du börja med det.Våra events är också bra att gå påför att inspireras av andra, se vadandra jobbar med och hur du kanfå in detta i ditt jobb. Det finns ävenmånga KY- och YH-utbildningarinom programmering som jag harhört ska vara bra.

Fakta: PinkProgramming

■■ Pink Programming är enideell förening som finns i Göteborg,Stockholm och Malmö.Föreningen bildades 2015 avtre kvinnliga programmeraremed målet att få fler kvinnoratt börja programmera.

■■ Föreningen anordnar lägeroch events och riktar sig bådetill erfarna utvecklare och heltnya kodare.

■■ Alla lärare och inspirationstalareär kvinnor som självajobbar som utvecklare. Syftetär att lyfta fram kvinnligaförebilder.

■■ Pink Programming välkomnaräven transpersoner.

ANNONS