Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill anställa 100 unga – var är alla sökande?

Företaget Bemanningskontoret i Göteborg har 100 lediga jobb för unga men får inga sökanden – trots upprepade påstötningar hos Arbetsförmedlingen.

– Jag tycker att det är konstigt att vi sitter här med 100 lediga jobb och inte har fått en enda sökande via Arbetsförmedlingen i Göteborg. Jag förstår inte hur de jobbar eller hur de prioriterar. Jag vet att det finns unga arbetslösa som hade passat jättebra för det här jobbet, men vi får ingen hjälp med att hitta kandidater, säger Katarina Fred, vid Bemanningskontoret.

Läs också: Telefonerna går varma efter GP:s artikel

I Göteborg finns över 2 000 unga vuxna inskrivna vid Arbetsförmedlingen som är öppet arbetslösa och drygt 1 300 arbetslösa som går olika program med aktivitetsstöd.

– Det krävs ingen erfarenhet och man får en betald utbildning på fyra veckor och en tillsvidareanställning hos en stor seriös arbetsgivare, säger hon.

Lönen är enligt kollektivavtalet och snittlönen ligger på 16 600 brutto för företagets medarbetare under 24 år. Motsvarande siffra för över 24 år är 18 700 kronor. Summorna innefattar ob-tillägg och provision.

– För oss spelar åldern egentligen ingen roll men lönen är ju som den är och jag har svårt att tänka mig att en 30-åring eller 40-åring skulle ta ett jobb för 114 kronor i timmen. Särskilt om man har eget hushåll, familj och barn att försörja, säger Katarina Fred.

Eva Wettermark är en av tre chefer som ansvarar för driften av Arbetsförmedlingen i Göteborg.

– Vi är ett nav och arbetar systematiskt med att hitta företag som vill anställa och ingå samarbete med oss där fokus ligger på ungdomar. Det finns många arbetsgivare i dag som vill göra en insats och anställa ungdomar. Samtidigt har vi inte 500 ungdomar som står här och hoppar högt vid den här typen av jobb. Alla ungdomar är inte så sociala att de känner sig bekväma med att sitta i en kundtjänst och det kräver en del motivationsjobb för vår del.

Hennes bild är att Bemanningskontorets första kontakt med förmedlingen sker i början på september när Katarina Fred kontaktar henne personligen för att få fart på rekryteringen.

I själva verket togs den första kontakten i början av juni och handlade då om 30 lediga jobb som sedan dess växt till 100.

– Vi försöker agera professionellt när vi får in den här dimensionen av uppdrag, det är ju en sak om man ringer och vill anställa två och inte vet att målgruppen är ungdomar. Målet är att arbetsgivaren ska ha en enda kontakt och inte tvingas ringa runt till vartenda kontor, säger hon.

Den 7 september får Katarina Fred ändå ett mejl från en handläggare där hon hänvisas till att själv samordna rekryteringen med hjälp av sex olika namngivna kontaktpersoner vid vart och ett av Arbetsförmedlingens kontor i Göteborg.

– Min bild är att arbetsgivaren i det här fallet efterfrågat kontaktpersoner på varje kontor, säger Eva Wettermark.

Efter ytterligare kontakter med Arbetsförmedlingen har nu Bemanningskontoret fått handläggare som åtagit sig att samordna rekryteringen.

Enligt reglerna är arbetslösa som får a-kassa skyldiga att söka jobb aktivt och Arbetsförmedlingen är skyldig att informera kassan om så inte sker.

Kan man tvingas att ta ett lågavlönat arbete med oregelbundna arbetstider?

– Vi resonerar inte längre i form av tvång och tvinga. Vi ringer inte a-kassan bara för att en person inte vill söka ett visst jobb. Den frågan tillhör ett förlegat synsätt på vår roll. Vi gör en individuell handlingsplan där det framgår vad vi och den arbetssökande kommit överens om är lämpliga jobb att söka utifrån de kunskaper och förutsättningar de har med sig, säger Eva Wettermark.

Tjänsterna ska vara tillsatta i december och hittills har Bemanningskontoret anställt nio personer via Arbetsförmedlingen i Partille/Lerum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.