Monica Sehlstedt,Unionen och Marianne Andersson, Akademikerförbundet märker oron.
Monica Sehlstedt,Unionen och Marianne Andersson, Akademikerförbundet märker oron.

Vilka får gå från Astra?

ANNONS
|

Allt ska gå fort denna gång och forskningsanläggningen i Södertälje med 1200 anställda ska vara avvecklad i december.

I Mölndal inleddes de fackliga förhandlingarna i veckan efter beskedet för en månad sedan.

Peter Nyström, chef för anläggningen i Mölndal, säger att det råder en avvaktande stämning.

–Ett besked ska komma i närtid, sedan kommer besked på avdelnings- och personnivå längre fram.

Om stämningen bland medlemmarna, säger Akademikerföreningens ordförande Marianne Andersson:

–Det finns en underliggande oro.

Om förhandlingsläget har varken hon eller Monika Sehlstedt, ordförande i Unionens fackklubb, möjlighet att uttala sig.

–Eftersom det blir förändringar på Astra Zenecas alla sajter blir det förändringar i Mölndal också, säger Monika Sehlstedt.

ANNONS

Den förra omorganisationen skedde 2010 när forskningsanläggningen i Lund lades ned och forskningsområdet andningsvägar/inflammation flyttades till Mölndal tillsammans med 200 av de 900 forskarna från Lund.

Då antog koncernen också en ny forskningsstrategi som bland annat innebar att antalet sjukdomar inom respektive sjukdoms- eller affärsområde begränsades.

–En annan förändring var en inriktning mot fler externa samarbeten. Idag ligger säkert mer än en tredjedel av koncernens hela forskningsbudget utanför företaget. Det har slutits hundratals avtal med externa grupperingar, bland annat inom akademin, så det finns lite av öppen innovation i detta, säger Peter Nyström.

Han nämner också investeringar i ny kompetens inom det område som kallas translationell vetenskap.

–Det handlar om att överbrygga avståndet mellan provrör och människa. Allt kan se toppenbra ut i provrör och djurexperiment men kan misslyckas under den extremt dyra utvecklingsfasen. Nu ska vi försöka bli bättre på att redan på provrörsstadiet kunna se vilket läkemedel som kan bli en vinnare istället för att öda tid och kraft på dem som ändå stupar på målsnöret.

Mod, kreativitet och samverkan är ledorden i denna nya strategi som fortsatt gäller.

–Men vi sätter in en högre växel. Utmaningen nu är att leverera ett läkemedel som ger stor samhällsnytta. Omvärlden kräver det av oss – både myndigheter och aktieägare, säger Peter Nyström.

ANNONS

2 februari i år kom dråpslaget mot Astra Zenecas anläggning i Södertälje. Forskningen där läggs ner och 1 200 jobb försvinner. För Mölndals del är beskedet om neddragningar på upp till 200 personer.

Astra Zenecas planerade neddragningar 2012-2014: Inom koncernen omfattas totalt 7300 anställda, därav 3750 inom försäljning och administration, 2200 inom forskning och utveckling och 1350 inom tillverkning och service.

2007-2010: 21460 anställda.

Astra Zenecas nuvarande storsäljare i världen är kolesterolsänkaren Crestor (kolesterol), Seroquel (depression), Nexium (Losecs efterföljare mot magsår och liknande) och Symbicort (astma).

Den allt äldre befolkningen utgör en tillväxtpotential för alla läkemedelsbolag. 2005 fanns 477 miljoner människor över 65 år i världen. Det antalet väntas öka till 977 miljoner år 2030.

Efter Astra Hässles fusion med brittiska Zeneca 1999 hamnade Astra Zenecas huvudkontor i London. 15 procent av koncernens 61000 medarbetare finns i Sverige.

Efter sommaren får Astra Zeneca en svensk ordförande i Leif Johansson. I kommentarerna efter det beskedet finns på plussidan hans breda erfarenhet och det faktum är att han är svensk, på minussidan hans bristande erfarenhet av läkemedelsbranschen och hans redan stora arbetsbörda bland annat som ordförande i Ericsson.

ANNONS