Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Viktigaste vallöftet gå vidare med sänkt skatt"

Anders Borg laddar för en tredje valframgång med ett femte jobbskatteavdrag som viktigaste vallöfte – i kombination med en skattesänkning för pensionärer. Om finansministerjobbet och livet som pendlare mellan Katrineholm och Stockholm anser han fortfarande att det handlar om en "kortare period av livet". Den perioden är nu inne på sitt sjunde år. - I bästa fall blir den tolv år.

När alliansens partiledare träffades i Bankeryd 2005 och förhandlade fram en gemensam ekonomisk politik med skattesänkningar på 51 miljarder deltog Anders Borg som en av huvudstrategerna. Men medan vi journalister trampade ner rabatterna hos Göran Hägglund och partiledarna höll presskonferens i solen höll Anders Borg sig aningen blygt i bakgrunden.

Även ett drygt år senare, när han utsetts till finansminister, undrade en och annan om denne nationalekonom och teoretiker skulle kunna axla rollen som politiker.

- Ja, det undrade jag också, säger han med ett skratt. Jag hade ju inte någon vana eller var känd av allmänheten. Nu är jag ekonom och politiker, men jag har ingen ambition att bli mer politiker, utan tycker att jag i grund och botten är ekonom och jobbar som ekonom.

Fast du hade fått en politisk skolning i Muf?

- Absolut och jag jobbade ju hos Carl Bildt under hans tid som statsminister. Men efter det drog jag slutsatsen att nu har jag nog varit politiker färdigt. Då gick jag över till banksektorn och jobbade där som professionell ekonom och föreställde mig att det skulle vara min långsiktiga yrkesbana.

Sedan blev du lockad igen?

- Politik är intressant. Det är spännande och intressant att hantera besvär som samhällen har, men jag ser inte mig själv som ..., det här är den politiska roll jag tänkt ha. Ingen annan.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit sedan 2006?

- Tre saker. Först att vi påbörjat upprättandet av arbetslinjen, att det lönar sig att jobba så att människor inte fastnar i förtidspensionering eller sjukskrivning, det är avgörande. Vi är en välfärdsstat och ska vara en välfärdsstat och då är vi beroende av att många arbetar. Det andra är den krishantering vi fick till stånd under 2008 och 2009, det är något jag är stolt över. Det tredje är den omläggning av utbildningspolitiken Jan Björklund har inlett och där vi påbörjat en väg tillbaka till en mer kunskapsinriktad skola.

Apropå det, varför var du nyligen med och skrev en debattartikel om skolan?

- Det finns en enkel förklaring. Jag har lett en arbetsgrupp inom Moderaterna för att ta fram grunderna för en ny ekonomisk politik och vi diskuterade mycket utbildning. Många utmaningar vi står inför landar i utbildning. Vi vet att arbetslöshet ofta är kopplad till bristande utbildningsbakgrund. Ska Volvo och SKF förbli världsledande måste vi också ha de bästa ingenjörerna och då måste de bästa eleverna bli ännu bättre i matematik och fysik.

Blir det ett femte jobbskatteavdrag i höstbudgeten?

- Vi vill gärna fortsätta förstärka arbetslinjen både nu och under nästa mandatperiod. Det kommer med stor sannolikhet att vara Moderaternas viktigaste vallöfte att gå vidare med sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Men det är för tidigt att svara. När vi lovade ett femte jobbskatteavdrag var det under förutsättning att vi hade råd med det, att vi också klarade övriga prioriteringar vad gäller välfärden och att ekonomin var i balans, så vi får göra en avstämning till hösten.

En sådan skattesänkning skulle öka skattegapet till pensionärerna?

- Gör vi fler jobbskatteavdrag vill vi också sänka skatten för pensionärer, så det kommer att kombineras med det. Vi hade ju i vårt valmanifest ett sådant löfte och det får vi ju titta på när vi kommer till budgeten om vi kan lägga fram det. När vi gjorde den här budgeten lovade vi återkomma 2013 eller 2014 och nästa budget är ju för 2014 så det är mycket som talar för att vi bör sänka skatten för pensionärerna.

Ni står fast vid att det inte finns något egenvärde med den skatteskillnaden?

- Nej och på sikt bör nog den skillnaden gradvis minska.

Andra grupper som sjuka och arbetslösa har inte fått någon skattesänkning samtidigt som ersättningar sänkts.

- Nja, i sjukförsäkringen har det bara varit en justering av den sjukpenninggrundande inkomsten; det enda som sänkts är a-kassan de tre första månaderna och det gjordes redan 2006.

Men hur ser du på skatten för dem?

- Jag tror det ska vara mer lönsamt att arbeta än att inte arbeta. Har vi inte drivkrafter att gå in på arbetsmarknaden då får vi fattigdomsfällor, inaktivitetsfällor som långsiktigt urholkar människors inkomster, men ännu mer urholkar deras sociala sammanhang, som gör att man långsiktigt hamnar i ett utanförskap. Det tror jag är mycket skadligt.

Du ser ingen problematik för gravt sjuka, ingen risk för den sociala sammanhållningen?

- Sverige är fortfarande ett av de länder i världen som har allra högst sociala utgifter och ett av de mest utbyggda trygghetssystemen. Men om vi börjar backa på jobbskatteavdrag eller höja bidragsnivåerna då kommer arbetslösheten att börja stiga. Allt vi vet från ekonomisk forskning talar tydligt: höjer man a-kasseersättningen eller förlänger den, tyvärr stiger arbetslöshetsnivån, vi får färre sysselsatta och fler utanför.

Sedan du blev finansminister lever du ett pendelliv?

- Har man en sådan arbetsbelastning som jag har är det nog ändå så att veckodagarna består nästan bara av arbete. Jag jobbar tills jag somnar och sen går jag till jobbet på morgonen, så på det sättet tror jag inte det är så stor skillnad om man som jag bor ifrån familjen i veckan för jag hade ändå behövt jobba det mesta av den tiden. Sen försöker jag vara ledig på helgerna och när det är lov försöker jag också vara hemma så jag har kontakt med barnen då. Man får nog acceptera att ett sånt här jobb har man under en kortare period av sitt liv och då får man helt enkelt försöka stå ut med hur det är.

Den perioden blir i alla fall åtta år.

- I bästa fall blir den tolv år, det är en lång period.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.