Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Borås säger att Ericssons besked är ett hårt slag för kommunen. Arkivbild.

"Viktigast ta hand om medarbetarna"

Nedstämda och bekymrade vandrade personalen ut från Ericssons anläggning i Borås efter beskedet om de kraftiga neddragningarna.

Han, som arbetat i fabriken i 17 år, är en av få som vill stanna och berätta om tankarna efter chockbeskedet. Hela anläggningen riskerar att läggas ned och omkring 800 anställda berörs.

- Informationen har varit lite luddig. Det känns inte som om man blivit så mycket klokare om vad som ska hända. Men jag hade inte räknat med att det skulle bli så hårt, säger Andraus Abdulahad

De flesta passerar förbi det stora journalistuppbådet tysta och utan lust att kommentera det de just blivit informerade om.

- Självklart är det ett tufft besked att få. Vår styrelse har gått runt i fabriken under förmiddagen och pratat med anställda. Det viktigaste nu är att ta hand om våra medarbetare, säger Andreas Brissman, ordförande för fackklubben Metalls styrelse, till TT

Flyttas globalt

I en byggnad hundratalet meter bort ger produktionschefen Jonas Ygeby intervjuer.

- Det är en tung dag. Det här är väl nästan det värsta besked man kan ge och få, säger Ygeby.

Enligt honom riskerar Boråsfabriken att få för lite att göra eftersom den nya generationen mikrovågsprodukter är mindre och enklare att tillverka. Det leder på sikt till att ekonomin inte går ihop.

- Det är då vi behöver flytta den här verksamheten globalt till färre siter närmare våra kunder.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna mellan företaget och facket.

- Inget varsel är lagt ännu. Vi har alternativ till de här destruktiva förslagen. Som vi ser det riskerar företaget att tappa i konkurrenskraft om man gör sig av med kompetenta medarbetare, säger Andreas Brissman.

Träffar ministern

- Ericsson är en stor koncern, vi utgår från att de tar sitt ansvar, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, som redan under onsdagen ska träffa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Det är ännu oklart hur omfattande nedskärningarna i Kumla kommer att bli. Drygt 400 personer arbetar på fabriken. Ericsson har funnits i kommunen i drygt 50 år. Sedan det första beskedet kom i september har kommunstyrelsen varit i kontakt med Region Örebro, länsstyrelsen och näringsdepartementet.

-  Vi har tyvärr haft stora varsel i kommunen tidigare. Det har byggt på en väldigt stor samverkan för att människor ska kunna gå vidare i livet, säger Katarina Hansson (S), kommunalstyrelsens ordförande i Kumla,